Misstänkt häktad för dödsskjutningarna i Oslo

Av:  TT-NTB

Den misstänkte gärningsmannen Zaniar Matapour häktas i fyra veckor, meddelar Oslo tingsrätt.

Samtidigt ska den norska polismyndigheten och säkerhetstjänsten PST granskas efter helgens masskjutning.

Oslo tingsrätt meddelade på måndagen att den misstänkte gärningsmannen häktas i fyra veckor. Zaniar Matapour har gett sitt samtycke till häktningen.

Rätten skriver i sitt häktningsbeslut att med hänsyn till utredningen är det nödvändigt att Matapour inte får kommunicera med andra. Han får därför inte ta emot besök eller brev under häktningstiden. Matapour ska också isoleras i två veckor så att han inte kan kommunicera ”med eller via andra”.

Två teorier

Polisen arbetar vidare med två huvudsakliga teorier till varför 43-årige Matapour öppnade eld mot två krogar och ett gatukök i centrala Oslo under natten till lördag. Den ena går ut på att han hade ett hatmotiv, då en av krogarna som han attackerade hade en hbtq-profil. Den andra handlar om hans psykiska hälsa.

– Nu vet vi ännu inte vad som var orsaken till skjutningen natten till lördag, men det är klart att det är en viktig uppgift att förhindra att folk blir så sjuka att de begår våldshandlingar. Psykisk vård måste nå ut till fler. Det pågår till exempel nu en utvärdering av paragrafen för användningen av tvång inom psykiatrin. Kanske är det något som kan göras här, säger Emilie Enger Mehl.

Den misstänktes försvarsadvokat vill att man avvaktar med att dra några slutsatser om hatmotiv eller terror. Han pekar bland annat på att en av de män som dödades blev skjuten på den av krogarna som inte hade en gayprofil.

Enligt norska medier har den misstänkte 43-åringen tidigare diagnostiserats med paranoid schizofreni, vilket framkommer av rättshandlingar. Han har tidigare dömts för mindre brott och PST säger sig ha haft ögonen på honom sedan 2015, då han befarades ha närmat sig ett extremislamistiskt nätverk.

Granskning väntar

Polisens agerande i samband med masskjutningen ska utredas.

– Det är fortfarande väldigt färskt och vi kommer få svar på många frågor de kommande dagarna. Samtidigt kan jag redan nu säga att det kommer att ske en utvärdering av både PST och polisen efter händelsen, säger justitieministern Emilie Enger Mehl (Senterpartiet), till norska TV2.

PST beskrev tidigt dådet som en misstänkt islamistiskt motiverad terrorhandling. Dess poliser talade med den misstänkte gärningsmannen Zaniar Matapour senast i maj i år, då han sades ha visat intresse för yttringar som upplevdes som kränkningar av islam.

– Det ansågs inte i dessa samtal att gärningsmannen hade våldsintentioner, men PST är medveten om att gärningsmannen har haft utmaningar kopplade till psykisk hälsa, sade Børge Enoksen, Oslopolisens förundersökningsledare, på lördagen.

Älskad familjefar

Skottdådet ägde rum vid en vältrafikerad korsning i centrala Oslo där det finns flera barer och hotell, intill Oslos tingsrätt. Området ligger ett par hundra meter norr om paradgatan Karl Johan.

Namnen på de två män som sköts till döds i dådet har tillkännagivits av polisen och publicerats i norska medier. Den ena mannen var född 1962 och den andra 1968.

Den ena mannen var en älskad pappa som kommer att saknas, meddelar dennes familj i ett första uttalande.

Ytterligare 21 personer skadades, varav tio allvarligt. Ingen av dem bedöms sväva i livsfara.

Zaniar Matapour misstänks för mord, mordförsök och terrorhandlingar.

Publisert: