De syr kamouflagenät till Ukraina

KRAKOW. Ukrainas tanks och militära installationer ska täckas – av avlagda t-shirts och jeans.

En förening i universitetsstaden Krakow har samlat hundratals volontärer.

– Det måste vara dova och gråa färger, säger konststudenten Kaja.

I en lokal på en bakgata i universitetsstaden Krakow i södra Polen pågår febril verksamhet. Normalt sett är här ett företag som jobbar med internetlösningar. Men nu har det förvandlats till produktion av kamouflagenät.

Frivilliga hjälper till att knyta de stora näten för att hjälpa den ukrainska militären att dölja sina tanks och andra installationer.

Kamouflagenät av avlagda t-shirts och andra kläder.
Kamouflagenät av avlagda t-shirts och andra kläder.

Behovet av hjälp utifrån är enormt, både när det gäller medicin och mat. Men här är det militären som specifikt har bett om understöd med kamouflagenät. De används huvudsakligen för att dölja pansarfordon och militära anläggningar mot att bli upptäckta av drönare och satelliter.

Körs över gränsen i skåpbilar

Det polska internetföretaget Techcloud omvandlade sig snabbt till ”Helpdesk for Ukraine”. Och fick omedelbart hundratals frivilliga som ville komma och hjälpa till med att knyta nät.

Frivilliga hjälper till att knyta de stora näten.
Frivilliga hjälper till att knyta de stora näten.

Insamlade avlagda t-shirts och jeans klipps i strimlor och används i framställningen. Konststudenten Kaja förklarar medan hon jobbar.

– Det här passar mig perfekt för att känna att jag hjälper våra vänner i grannlandet Vi måste bara tänka på att välja rätt färger på tygerna. Det är vinter, och inte grönt. Så det måste vara dova och gråa färger.

Sonia Brylka har tagit ledigt från sitt jobb i Krakow för att hjälpa till att göra kamouflagenät.
Sonia Brylka har tagit ledigt från sitt jobb i Krakow för att hjälpa till att göra kamouflagenät.

Efterhand som näten blir färdiga körs de diskret över gränsen med skåpbilar.

– Naturligtvis är det svårt att veta exakt hur nära krigszonen de lyckas leverera, säger Sonia Brylka.

Kunde inte fokusera på sitt jobb

Hon är med och driver föreningen. Normalt är hon ekonomisk analytiker. Men hon kunde inte fokusera på sitt vanliga jobb utan tog ledigt. Nu är hon med och hjälper till att organisera hjälpsändningarna till den ukrainska armén.

– Det finns enorma behov på så många olika nivåer i Ukraina idag, säger Sonia, vi måste vara solidariska. Imorgon kan det vara Europa som attackeras.

Publisert:

LÄS VIDARE