Långa köer på Arlanda: ”Fullständigt kaos”

Uppdaterad 2022-04-09 | Publicerad 2022-04-08

Flera läsare vittnar om ”kilometerlånga” köer i säkerhetskontrollen på Arlanda.

– Kön var 400-500 meter lång, folk måste ju ha missat sina flyg, säger en läsare som landade under eftermiddagen.

Enligt Swedavia beror kaoset på personalbrist.

– Kön är från Terminal 5, förbi skycity och till Terminal 4, säger en person som befann sig på Arlanda under eftermiddagen.

Flera resenärer uppger att de missat sina flyg på grund av kökaoset.

– Två terminaler är helt stängda. Det är en kilometer kö, skriver en upprörd person, fast i trängseln.

Personalhaveri

Enligt Peter Wärring, pressansvarig vid Swedavia, beror kaoset på personalbrist i säkerhetskontrollerna i Terminal 5.

– Vi beklagar att det blivit så här. I dag är det den första stora resdagen. Det är en kombination av högt restryck och att vi inte har tillräckligt med personal. Vi har två år av pandemi bakom oss med mindre resande och det tar tid att öka bemanningen, säger han till TT.

Köerna ringlar långa på Arland flygplat och många frustrerade resenärer har under dagen hört av sig till Aftonbladet. De vittnar om ”fullständigt kaos” och ”kilometerlånga köer”.
Köerna ringlar långa på Arland flygplat och många frustrerade resenärer har under dagen hört av sig till Aftonbladet. De vittnar om ”fullständigt kaos” och ”kilometerlånga köer”.

Swedavia har gått ut med ett pressmeddelande där de beklagar situationen.

“Vi vill uppmana alla resenärer att vara ute i extra god tid och att hålla sig uppdaterade via sina flygbolag och via Swedavias hemsida och app”, skriver de.

Påsktryck

Påskhelgen innebär att många ska ut och resa – och trycket på flygplatsen ökar. Enligt Swedavia kan man räkna med längre köer och väntetider än vanligt.

“Vi ber alla resenärer att under de närmaste dagarna komma så resklara som möjligt till flygplatsen och att i möjligaste mån checka in hemifrån”, skriver de på sin hemsida.

– Vi uppmanar resenärerna att vara ute i mycket god tid, minst två timmar före avgång om man åker inrikes och tre timmar för utrikesresor. Det är också bra om så många som möjligt checkar in hemifrån, säger Peter Wärring.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln