Svenska Robina fast i Afghanistan med tre barn: ”Vågar inte gå ut”

Skotten ven i Kabul när talibanerna intog staden under söndagen.

Samtidigt som Sverige evakuerar all utsänd personal finns ingen plan för de svenska privatpersoner som befinner sig i Afghanistan.

– Vi känner oss ganska övergivna, säger svenska Robina Ansary, 28.

Bankerna har kollapsat och inte ens männen vågar gå ut för att få tag i mat eftersom det är så mycket talibaner på gatorna.

Så beskriver svenska Robina Ansary situationen i Kabul där hon befinner sig just nu.

– Talibanerna går runt på gatorna och man hör skottlossning. Vi kvinnor kan inte gå ut hemifrån. Min man har varit ute och han har sett talibanerna. Men han vågar inte gå ut nu, säger Robina Ansary.

Hon och hennes man planerade resan för flera månader sedan. Tanken var att trebarnsfamiljen skulle tillbringa sin föräldraledighet med familjen i Kabul, med hemresa bokad till den 26 augusti.

Men efter de senaste dagarnas snabba framryckningar av Talibanerna vet inte Robina Ansary och hennes familj om de kommer att kunna lämna landet.

– Vi vet inte om flygplatsen kommer hålla öppet, eller hur det kommer bli nu när talibanerna har tagit över. Till och med statsministern har lämnat landet. Så vi känner oss ganska övergivna, säger Robina Ansary.

Robina Ansary kan inte lämna familjens hem i Kabul.
Robina Ansary kan inte lämna familjens hem i Kabul.

Ingen plan för svenskarna

Under söndagen gick utrikesministern ut med att Sverige kommer att evakuera all utsänd personal som finns i Kabul. Samma sak gäller de lokalanställda afghaner som arbetat för Sverige.

Men för Robina Ansary och hennes familj finns ingen plan.

– Det finns också svenskar på plats i Afghanistan. De uppgår till över 40 stycken på den så kallade ”svensklistan”. Den 5 augusti uppmanade UD alla svenskar att återvända hem. Det är väldigt ovanligt att så starka uttalanden kommer från UD när det gäller när det gäller reseavrådan, sa utrikesminister Ann Linde under presskonferensen.

Senaste dagarna har Robina Ansary försökt kontakta olika myndigheter för hjälp, men utan resultat.

– Ambassaden säger på mejl att de har uppmanat folk att inte komma till Afghanistan sedan 2006, och sedan 5 augusti ska man ta sig härifrån. Vi har tyvärr inte kunnat göra det. Vi trodde inte heller att läget skulle bli så allvarligt som det blev nu.

Vad är er plan i nuläget?

– Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, för vi vågar ju knappt ta oss ut hemifrån. Vi hör skottlossning, och vi har småbarn från fem år ner till sex månader. Vi är ganska traumatiserade, säger Robina Ansary.

Hur mår ni?

– Ingen mår bra över huvudtaget, varken civila befolkningen eller vi. Vi hoppas att vi ska kunna ta oss ut härifrån. Alla mår väldigt dåligt.

Människor flyr från Kandahar, sydväst om Kabul.
Människor flyr från Kandahar, sydväst om Kabul.
Publisert:

LÄS VIDARE