Nyblivna mamman knivhöggs till döds i sitt eget sovrum

Den 20-åriga kvinnan hade bara hunnit vara mamma i tre veckor när hon höggs till döds med 33 knivhugg.

Bredvid henne låg den nyfödde sonen.

I dag dömdes hennes 23-årige sambo till fängelse för mordet men hur lång påföljden blir har rätten ännu inte beslutat.

Den nyblivna mamman var bara 20 år när hon hittades död i sitt eget sovrum i bostaden i Älta utanför Stockholm.

I samma rum låg hennes sovande son.

I dag avslutades rättegången mot kvinnans 23-årige sambo, en tidigare lovande fotbollsspelare. Rätten hade redan innan befunnit honom skyldig för mordet men nu skulle resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen presenteras – kunde han dömas till fängelse eller inte?

Den rättspsykiatriska undersökningen visar dock att 23-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning vare sig nu eller vid tiden för gärningen och att inget därmed hindrar att han döms till fängelse.

Hur långt straffet blir meddelar Nacka tingsrätt om den 25 januari.

Kammaråklagare Ronak Råbe anser att 23-åringen ska dömas till livstids fängelse. När hon höll sin plädering i rätten pratade hon om den 20-åriga kvinnans lidande, något som ska vägas in när påföljden ska bestämmas.

– Det kan konstateras enligt mig att hon har lidit av kraftigt våld. Våldet är omfattande och har orsakat mycket allvarliga skador och det var ett utdraget förlopp. Hennes lidande går inte att mäta. Hon måste haft mycket stor dödsångest. Gärningen har även skett inför det gemensamma barnet, säger Ronak Råbe.

Åklagaren menar även att 23-åringen inte försökt hjälpa till i utredningen. Dels väntade han med att ringa 112 tills det redan var för sent att rädda sambon, dels har han inte varit behjälpig i förhören enligt åklagaren.

23-åringens advokat Kristofer Stahre menar dock att det finns förmildrande omständigheter för hans klient som gör att påföljden bör bli ett tidsbestämt straff, inte livstid i fängelse.

Bland annat tog advokaten upp att knivhuggen inte träffat nervbanor vilket kan ha inneburit att knivhuggen, 33 till antalet, inte behövt ha gjort särskilt ont, menade han.

Även att 23-åringen på grund av stark stress haft en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

– Såvitt det är känt sov barnet och uppfattade inte händelsen. Gärningen har heller inte föregåtts av planering, det var en impulshandling, menar advokat Kristofer Stahre.

Sambon som misstänks för mordet på småbarnsmamman.
Sambon som misstänks för mordet på småbarnsmamman.

Klockan var halv åtta den 15 april 2021 när den 23-årige mannen ringde till 112.

– Hej. Min flickvän har, jag vet inte, huggit sig själv i ansiktet. Hon är helt tyst, sa han.

När ambulans och polis kom fram till radhuset i Älta hittade de den 20-åriga kvinnan på sovrumsgolvet. Hennes blod hade redan kallnat – det fanns ingenting att göra för att rädda hennes liv.

Undersökningar visade tidigt att det hela inte kunde gått till som sambon sa, att det omöjligt kunde handla om ett självmord som han påstod. Huggen på den unga kvinnan var för många och placerade på ett vis runt nacke och huvud som hon inte kunnat orsaka själv.

Efter hand under den långa utredningen och efterföljande rättegången har 23-åringen medgett att det måste ha varit han som högg sambon även om han säger sig inte minnas något av händelsen.

– Jag förstod ju när jag såg bilderna på henne att det kanske inte gått till så som jag trott, att det kanske är jag som orsakat de här skadorna. Jag kan inte säga att det inte är jag, sa han i rätten.

Dock har han under rättegången fortsatt att hävda att han inte minns knivskärningen och att det var han som ville lämna henne och inte tvärt om som bevisningen gjort gällande.

– För mig hade kärleken dött ut. Jag kände att jag hade lurats in i att bli pappa av henne. Och varje gång jag sa att jag ville lämna eller att jag inte var redo att bli pappa hotade hon med att ta sitt liv, sa han under det långa förhöret med honom i rätten.

Polis vid brottsplatsen
Polis vid brottsplatsen

Den 20-åriga kvinnan och hennes sambo hade haft ett stormigt förhållande. Den 20-åriga kvinnan berättade för vänner, familj och vårdpersonal att hennes sambo kunde vara våldsam, kontrollerande och kränkande.

I förundersökningen ingår skriftliga varningar han skickat till henne, saker som skulle hända om hon lämnade honom. Han sa bland annat att han skulle ”fucka hennes liv”.

– Hon brukade på slutet säga ifrån och sa till honom att det här funkar inte, du äger inte mig. Jag måste kunna få ha vänner, jag måste kunna få lyssna på vilken musik jag vill. Vad hon sa till mig hade hon nästan bokstavligen gjort slut med honom, men att han sagt att han ska bättra sig, och allt det här skitsnacket, berättar en vän i förhör.

När parets son föddes gick allting från dåligt till mycket sämre. Redan på BB gjorde personalen orosanmälningar på grund av mannens beteende och för att han pratade om att lämna bort barnet för adoption mot sambons vilja.

När den 20-åriga kvinnan var tidigt i graviditeten skickade han ett hot till henne på Snapchat där han varnade henne för att någonsin göra slut med honom.”Det är du och jag till slutet med det här barnet. Tänker du fucka det på något sätt kommer jag känna att du fuckat mig”, skriver han och fortsätter skriva att han kommer att förstöra hennes liv om hon lämnar honom.
När den 20-åriga kvinnan var tidigt i graviditeten skickade han ett hot till henne på Snapchat där han varnade henne för att någonsin göra slut med honom.”Det är du och jag till slutet med det här barnet. Tänker du fucka det på något sätt kommer jag känna att du fuckat mig”, skriver han och fortsätter skriva att han kommer att förstöra hennes liv om hon lämnar honom.

Kvällen för mordet ska kvinnan ha sagt att det nu fick vara slut, att hon ville lämna honom.

Aftonbladets mångåriga granskningar av Dödade kvinnor och Gömda kvinnor visar hur den utlösande faktorn till våld och i värsta fall mord, ofta är att kvinnan ville eller precis hade lämnat sin partner.

Granskningarna visar även att kvinnans graviditet, eller det nyförlösta barnet, också kan vara en trigger för vissa män att bli våldsamma. Hur många av dem inte klarar av minsta konkurrens, inte ens från sitt eget kött och blod.

Vad gäller den 23-årige mannen så ska han redan tidigt i graviditeten börjat oroa sig för att han skulle komma i andra hand när barnet väl var fött och han försökte övertala flickvännen att göra abort.

Men hon ville inte.

I rätten beskrevs det hur hon knöt an starkt till sitt barn och var lycklig över att ha blivit mamma, något hon bara hann vara i tre veckor.

– Han har berövat pojken sin mamma för alltid, avslutade kammaråklagare Ronak Råbe.

Publisert:

LÄS VIDARE