Tvivel hörs i rysk tv – "ingen slump"

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2022-05-18

En tvivlande röst har hörts i Rysslands hårt kontrollerade propaganda-tv. Den här bilden av presidenten Vladimir Putin har tagits i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Situationen i Ukraina kommer bara att förvärras för Rysslands del, varnar en före detta överste i ett av Rysslands största propagandaprogram.

Han går på tvärs med den officiella linjen – men det lär inte ha skett spontant.

– Man hör emellanåt rapporter om ett moraliskt och psykologiskt sammanbrott i Ukrainas väpnade styrkor, att stämningen bland dem uppges börja bli krisartad. Det är, för att uttrycka det milt, inte sant, sade Michail Chodarjonok, en pensionerad rysk överste som numera kommenterar och analyserar i ryska medier.

Han talade i programmet ”60 minuter” i den statsstyrda kanalen Rossija-1, där Kremls bild av sakernas tillstånd kablas ut till miljontals tittare.

– Från en generell strategisk utgångspunkt är situationen den att den ukrainska armén kan beväpna en miljon människor, sade han, och tillade att Ryssland behöver väga in att ”situationen helt klart kommer att förvärras”.

– Låt oss inte vifta med robotar i Finlands riktning, det ser bara fånigt ut. Det största problemet med vår militära och politiska situation är att vi är i total geopolitisk isolering. Och hela världen är emot oss, även om vi inte vill erkänna det.

Klara direktiv?

Programmet är förinspelat, poängterar Per Enerud, Rysslandskännare och journalist som är verksam vid Myndigheten för psykologiskt försvar. Han slår fast att det inte har sagts och sänts på slumpmässigt vis.

– Han har blivit instruerad, tillsagd eller har åtminstone bjudits in för att tala om detta, säger Enerud.

– Vi kan vara säkra på att det är publicerat med viss avsikt, men sedan har vi inte den blekaste aning om vad avsikten är.

Redan i februari, tre veckor före den fullskaliga invasionen, skrev Michail Chodarjonok en krönika i tidningen Nezavisimaja Gazeta där han avfärdade alla påståenden om att Ryssland skulle kunna ta kontroll över Ukraina inom loppet av några dagar.

”Ingen kommer att välkomna den ryska armén med bröd, salt och blommor i Ukraina”, skrev ex-översten bland annat.

”Tuffa tider väntar”

Genom att släppa fram Chodarjonok kan Kreml möjligen vilja förbereda den ryska befolkningen på ett mycket långt krig, siar Per Enerud. Eller på en lång tid som isolerade av omvärlden och belagda med sanktioner.

– Det står klart att det är tuffa tider som väntar. Då är det lättare att låta en pensionerad överste föra fram de här sakerna och väcka tanken att det blev värre än vi hade väntat oss, än att låta Putin säga det, säger Enerud.

Han noterar vidare att den före detta översten inte pekar ut några ansvariga. I stället angriper han främst andra kommentatorer och experter som gjorde gällande att kriget skulle klaras av snabbt och enkelt.

– Så det här ska inte ses som något oppositionellt ställningstagande.

Ser ukrainsk stridsvilja

Programledaren Olga Skabejeva – känd som en av Kremls främsta propagandister – avbröt Chodarjonok flera gånger och kom med invändningar. Hur många av den där miljonen ukrainare skulle vara professionella soldater, frågade hon.

Det handlar mer om träning och moral – hur redo en armé är att dö för saken, svarade Chodarjonok.

– Och viljan att försvara sitt fosterland, som Ukraina ser det, existerar i allra högsta grad och de är redo att slåss..., sade han innan han avbröts på nytt.

Programledaren rundade av diskussionen genom att deklarera att Ryssland ”tvingades” till kriget, att landets existens hänger på det och att det är otänkbart att ge upp.