L-ledaren efter AB:s avslöjande: Det är oproblematiskt

Pehrson kritiseras för intressen i säkerhetsbranschen

Johan Pehrson får kritik för att han har ekonomiska intressen i säkerhetsbranschen – samtidigt som han driver frågan om fler ordningsvakter politiskt.

Men L-ledaren ser inga problem med sitt bolagsägande.

– Jag tycker det är helt oproblematiskt att jag är delägare i ett investerarbolag som förädlar mindre företag, säger han.

Aftonbladet kunde i dag avslöja att Liberalernas partiledare Johan Pehrson har ekonomiska intressen i ett företag som erbjuder ordningsvakter – samtidigt som han driver politiskt att staten ska satsa miljardbelopp på ordningsvakter.

Johan Pehrson äger omkring tio procent av företaget KB18 Företagsförädling.

Företaget äger och driver ett dussin bolag, ett av dem är Securus som bland annat erbjuder ordningsvakter.

L-ledaren Johan Pehrson.
L-ledaren Johan Pehrson.

Flera ledarskribenter och politiska debattörer har reagerat på Pehrsons bolagsengagemang. En av dem är Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på liberala Dagens Nyheter.

”Johan Pehrson, riksdagens kanske mest pratglada person, har plötsligt inte tid att prata? Mycket underligt, för här behövs svar.”

L-ledaren har tidigare inte ställt upp på intervju med Aftonbladet om sitt bolagsengagemang – men i samband med en utfrågning i riksdagen svarade han på Aftonbladets frågor.

Pehrson säger att han återkommande berättat att han är en stolt företagare och att han har redovisat i riksdagens register att har intressen i KB18.

Men tycker du att du har redovisat det tydligt nog för väljarna?

– Ja, det tycker jag. Väljarna borde uppskatta att många människor i riksdagen har erfarenhet av annat än att jobba politiskt.

Ser inget problem

Är inte det här ett typiskt exempel på när en politiker själv kan gynnas ekonomiskt av den här politik han eller hon driver?

– Det är ju så här att Liberalerna har i 100 år drivit en politik för ökad tillväxt och ökat välstånd i Sverige. Oavsett om vi sänker skatter på bolag, generellt, eller om vi halverar momsen på restauranger, så påverkar det de företag som verkar där. Så på så sätt att om vi vill ha ökat välstånd och tillväxt så gynnar det alla bolag, inklusive de som jag äger aktier i.

Här driver du tydligt en politik för en viss bransch och du har också ägarintressen i den här branschen?

– Det är väl snarare så att jag med Liberalernas förslag om 10 000 fler poliser från i dag, gör vad jag kan för att minska den här branschens förutsättningar för att växa i framtiden.

Nu handlar det om att du driver politik för att det ska bli fler ordningsvakter i Sverige.

– Jag driver framför allt en politik för att, som vi är tydliga med, att vi ska ha 10 000 fler poliser i Sverige. Vi behöver detta. Sedan har Liberalerna, när jag inte var i riksdagen, tagit fram ett förslag om att man ska stödja kommuner att anställa trygghetsvakter.

Senast i höstas gick ni ut med ett pressmeddelande att ni ville satsa totalt 1, 8 miljarder på några år på att öka antalet ordningsvakter.

– Det är korrekt.

Ser du inget som helst problem med det?

– Nej.

Johan Pehrson säger att han inte har fått någon ersättning från KB18 under de senaste åren och att företaget investerar det mesta av vinsten.

Tipsa Svensson & Sandberg
Tipsa Svensson & Sandberg
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln