Dom efter påskupplopp: Sex månaders fängelse

Av:  TT

Kravallpolis på plats i Rinkeby på långfredagen.
Kravallpolis på plats i Rinkeby på långfredagen.

En man i 30-årsåldern döms till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman under kravallerna i Rinkeby i Stockholm på långfredagen.

Det är den första domen efter oroligheterna under påsken, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt Solna tingsrätt står det klart att mannen deltog i upploppen men det finns inte bevis för att han varit anstiftare eller anförare.

Försöket till våld mot tjänsteman består i att mannen kastat en sten mot en polis, som dock hann ducka.

Åklagaren har tidigare sagt att det väntas fler åtal efter händelserna i Rinkeby.

Upploppen under påsken, i sex städer, har beskrivits som de mest våldsamma i Sverige sedan Göteborgskravallerna 2001. Många poliser skadades och hamnade i farliga situationer.

”Vi har ett väldigt bra utredningsarbete som pågår och som nu börjar ge resultat. Vi har för närvarande 100 personer identifierade som är misstänkta för brott och ytterligare upp till 200 kommer att kunna identifieras och utredas för brott”, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef vid polisen, i ett pressmeddelande.

Av de 100 personer som hittills identifierats är drygt 40 misstänkta för grovt blåljussabotage, enligt polisen.

Oroligheterna startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin ”valturné” i Sverige bränt koraner.

Under påskhelgen besökte han – eller planerade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Publisert: