Rekonstruktion tyder på israeliskt skott

Av:  Elin Nordlund/TT

Palestinier besöker platsen där journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds. Arkivbild.
Palestinier besöker platsen där journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds. Arkivbild.

Snart två veckor har gått sedan den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl – men det är fortfarande oklart vem som dödade henne.

Nyhetsbyrån AP:s rekonstruktion av händelsen ger stöd till påståendet att en israelisk soldat avlossade den dödande kulan.

Den 51-åriga Al Jazeera-journalisten sköts ihjäl medan hon rapporterade om en räd på ockuperade Västbanken. Samtidigt skadades en annan palestinsk journalist.

Palestinska vittnen, offentliga företrädare och även journalister på plats har uppgett att Abu Akleh dödades av kulor från israeliska soldater. Israels militär uppger att journalisten dödades i en skottlossning mellan israeliska soldater och beväpnade palestinier.

Flera videoklipp och foton från dagen då Abu Akleh dödades visar reportrar och andra åskådare som tar skydd från kulor som kommer från samma håll där en israelisk fordonskolonn står parkerad.

Intervjuat reportrar som var på plats

AP har intervjuat reportrar som befann sig på platsen inför det att Abu Akleh sköts ihjäl. De uppger att när de kom till området med den israeliska militärens fordonskolonn var det lugnt på platsen.

– Vi gick ut i det öppna så att de skulle se oss, säger Al Jazeera-journalisten Ali Samoudi till AP.

– De gav oss inga tecken på att vi skulle lämna, så vi gick långsamt fram runt 20 meter.

Den lokala fotografen Shatha Hanaysheh uppger att de stannade runt fem till tio minuter stående där soldaterna kunde se dem. Ett videoklipp som verkar fånga det första skottet stödjer hennes uppgifter. När Abu Akleh sedan sköts tycks hon dö direkt.

– Vi såg att skotten kom från militären, säger fotografen Shatha Hanaysheh.

Två möjligheter

Den israeliska militärens första undersökning av skottlossningen kom fram till två möjligheter. Enligt den första ska beväpnade palestinier vårdslöst ha skjutit hundratals skott, varav ett av dem kunnat träffa Abu Akleh. AP har inte hittat något som stödjer det scenariot. Men det andra alternativet verkar mer rimligt, enligt nyhetsbyrån.

Israeliska militärens talesperson Amnon Shefler säger att minst en palestinsk beväpnad man befann sig mellan soldaterna och journalisterna, i närheten av Abu Akleh. Palestiniern påstås ha skjutit flera gånger mot ett av de militära fordonen, och en soldat ska då ha besvarat skotten med sitt gevär.

Militärens undersökning av händelsen fokuserar nu på soldatens gevär, men militären uppger att den inte kan vara säker utan att jämföra kulan med vapnet.

– Utan möjlighet att undersöka kulan återstår tvivel, sade militärens chefsåklagare Yifat Tomer-Yerushalmi i måndags.

Ballistisk undersökning

Alla vittnen som AP har talat med insisterar på att det inte fanns några beväpnade palestinier i området mellan reportrarna och militären. Området är mestadels öppet, men en beväpnad man skulle möjligtvis ha kunnat ta skydd utan att synas i närheten av där journalisterna befann sig.

I videoklippen som visar var journalisterna befann sig syns ingen beväpnad palestinier.

Israel har erbjudit sig att genomföra en ballistisk undersökning av den dödande kulan i närvaro av amerikanska och palestinska experter, men den palestinska myndigheten har vägrat och sagt att Israels militär är ”helt ansvarig” för journalistens död.

Publisert: