Skolskyttens mamma: ”Snälla, döm honom inte”

Uppdaterad 2022-05-29 | Publicerad 2022-05-28

Skolskytten Salvador Ramos, 18, dödade nitton barn och två lärare.

Hans mamma hävdar att han ”hade sina skäl” och ber om förlåtelse.

– Snälla, döm honom inte, säger hon till Televisa.

Nitton lågstadiebarn och två lärare mördades på en skola i Uvalde, Texas.

Salvador Ramos, 18, gick in genom huvudentrén på Robb Elementary School, låste in sig i klassrum och avlossade över 100 skott.

78 minuter senare kom polisen in i klassrummet och sköt ihjäl honom.

PLUS: Bästa vännen om skolskytten: ”Då förändrades han”

Skolmassakern är den värsta i USA på flera år.

– Jag har inga ord. Jag vet inte vad han tänkte. Han hade sina skäl för att göra vad han gjorde. Snälla, döm honom inte, säger hans mamma till Televisa, rapporterar CNN.

Televisa: Vad vill du säga till dödsoffrens familjer?

– Förlåt mig, förlåt min son. Jag vet att han hade sina skäl, säger hon.

Barnen han dödade var mellan sju och tio år gamla. När reportern frågade vad han skulle kunna ha haft för skäl specificerar hon inte vad de skulle ha varit.

Salvador Ramos, 18, dödade nitton barn och två lärare på Robb Elementary School.

Pappan: ”Borde ha dödat mig”

Salvador Ramos sköt sin mormor på morgonen och körde sedan till Robb Elementary School.

Salvador Ramos pappa, som också heter Salvador Ramos, säger till amerikanska The Daily Beast, att han vill att alla ska veta att han är ledsen över det som hänt.

– Jag trodde aldrig att min son skulle kunna göra något sådant här. Han borde ha dödat mig, i stället för att göra något sådant där.

Pappan säger att han var på jobbet när hans mamma ringde och berättade vad som hänt. Han ringde polisen för att ta reda på om hans son gripits. Då fick han veta att sonen skjutits ihjäl av polis.

– De dödade mitt barn. Jag kommer aldrig att träffa min son igen, precis som de inte kommer att få träffa sina barn igen. Det gör ont, säger han.

Innan skolmassakern skröt Salvador Ramos om att ha köpt vapen och skrev hotfulla meddelanden på nätet om att att våldta och döda. I en livesändning på nätforumet Yubo hotade han att skjuta på skolor, rapporterar CNN.

Salvador Ramos, 18.

Sa ”God natt” innan han sköt

11-åriga Miah Cerrillo förlorade 19 av sina klasskompisar och sina två lärare. Hon säger till CNN att klassen tittade på filmen ”Lilo och Stitch” när lärarna upptäckte att någon sköt i byggnaden. När ena läraren gick till dörren för att låsa den var Salvador Ramos redan framme och sköt sönder fönstret i dörren.

Miah Cerrillo berättar att gärningsmannen fick ögonkontakt med en av lärarna.

”God natt”, sa han och sköt henne.

Sedan fortsatte Ramos avfyra sitt vapen inne i klassrummet. Miah Cerrillo smetade in sig i blod och lade sig över en skjuten klasskamrat. 11-åringen spelade död och överlevde.