Förslag: Hårdare lagar mot korruption

Av:  Erik Jenderbo/TT

Civilminister Ida Karkiainen. Arkivbild.
Civilminister Ida Karkiainen. Arkivbild.

Regeringen vill införa hårdare regler för dem som lämnar höga positioner inom offentlig verksamhet för andra uppdrag – och på så sätt minska risken för korruption.

– Det kanske inte är lämpligt att gå från Finansinspektionen till finansbranschen till exempel, säger civilminister Ida Karkiainen.

Sverige har tidigare fått kritik internationellt för bristande lagstiftning gällande statsråds och statssekreterares övergångar till annan än statlig verksamhet.

– Bland andra har OECD påpekat för Sverige att vi har en ganska liten lagstiftning jämfört med andra EU-länder, säger Ida Karkiainen (S).

2018 stiftades en ny lag för att reglera detta hårdare, med en karenstid för statsråd och statssekreterare om tolv månader. Nu tillsätts en utredning för att undersöka möjligheten till en utökning av regleringens omfattning.

Bland annat ska antalet övergångar från offentliga verksamheter kartläggas och utredningen ska ta ställning till vilka befattningar som bör omfattas av en reglering.

Utredaren ska undersöka ett antal frågor, exempelvis om personen som lämnar ska ha rätt till ersättning under övergångsperioden.

Utredningen ska vara klar i augusti 2023.

Publisert:

Ämnen i artikeln