Man döms för hundratal våldtäkter mot barn

Av:  TT

En man i Västerbotten har dömts till fängelse för flertalet våldtäkter mot en flicka. Arkivbild.
En man i Västerbotten har dömts till fängelse för flertalet våldtäkter mot en flicka. Arkivbild.

En 58-årig man i Västerbotten döms för ”i vart fall” 18 grova våldtäkter samt 95 våldtäkter av normalgraden mot en flicka i hans närhet. Straffet blir tio års fängelse.

Enligt åtalet var flickan bara elva år när övergreppen började och våldtäkterna har ägt rum på en rad olika platser, som i mannens bostad, i en bil, en källare och på en badstrand. Flickan har enligt Lycksele tingsrätt ”på visst sätt” varit mannen närstående, men exakt hur förhållandet sett ut är sekretessbelagt för att skydda henne.

De våldtäkter som räknas som grova har skett innan hon fyllt femton år. Mannen förnekar brott i samtliga av dessa fall.

De 95 våldtäkter som bedöms vara av normalgraden har ägt rum efter det att flickan fyllt femton. I majoriteten av dessa fall har mannen erkänt att det förekommit sexuella handlingar mellan honom och flickan, men han anser att han inte gjort något brottsligt.

Som bevisning har bland annat funnits konversationer mellan mannen och flickan via snapchat och bilder och filmer på flickan som hittades när polisen gjorde mobiltömningar. Mannen döms även för barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Straffet blir tio års fängelse och rätten har även beslutat att mannen ska betala ett skadestånd på 430 000 kronor till flickan. Påföljden har enligt tingsrätten ”bestämts med hänsyn till att övergreppen inletts när målsäganden varit mycket ung och att övergreppen pågått under en lång tid”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Publisert: