Frikänns från trippelmord efter 43 år

TT-AP-AFP

Publicerad 2021-11-24

En man i den amerikanska delstaten Missouri har släppts ur fängelse efter att ha suttit där i 43 år för ett trippelmord han inte begick.

Kevin Strickland var 18 år gammal då han pekades ut som en av fyra män som hade bundit och mördat två män och en kvinna, alla i 20-årsåldern, i Kansas City, 1978.

Han sade, och har hela tiden hållit fast vid, att han var hemma och tittade på tv vid den tidpunkt då morden skedde och inte hade något med saken att göra. Men juryn fällde honom utifrån ett vittnesmål som senare togs tillbaka.

Ångrade sig sent

Vittnet var en kvinna som överlevde mordkvällen. Hon pekade ut Strickland vid rättegången, men skrev senare ned att hon hade ångrat det men inte vågat backa ur situationen av rädsla för att fällas för mened. Hon gjorde senare gällande att hon hade blivit hårt pressad av poliser att peka ut Strickland och ännu senare kontaktade hon tidningar för att berätta om detta offentligt. Kvinnan har sedan dess avlidit.

Två andra män som fälldes för trippelmordet sade också att Strickland inte var inblandad utan namngav två helt andra män, som inte kom att lagföras.

Efter tre dagars rättsförhandlingar meddelade domstolen i Jackson County, Missouri, att den i dag 62-årige Kevin Strickland skulle betraktas som oskyldig och omedelbart släppas fri.

Han berättar att han var i sin cell och tittade på en såpopera när han hörde jublet från andra fångar som följde nyheterna.

– Jag är inte nödvändigtvis arg. Det är mycket att ta in. Jag tror att jag har skapat känslor som ni alla inte förstår här och nu. Glädje, sorg, rädsla. Jag försöker få dem att gå ihop, sade han vid frisläppandet.

Ses i större kontext

I USA läggs fallet till ett större diskrimineringsmönster, där rättsväsendet anklagas för att vara konsekvent orättvist mot svarta medborgare.

I en första rättegång för trippelmorden gick Strickland fri då juryns enda svarta medlem gick emot de övriga och sade att han borde betraktas som oskyldig. Det blev en till rättegång, där en helvit jury beslutade att fälla honom.

Kevin Strickland säger att rättssystemet behöver reformeras i grunden.

Hans resning kom till skott efter det att en projektgrupp vid ett av Missouris universitet, som verkar för att få oskyldigt dömda fångar friade, valt att ta upp fallet.

Domstolar hade återkommande nekat Kevin Strickland omprövning. Delstaten Missouris justitieminister anser dock fortsatt att han är skyldig. Guvernören Mike Parson, som flera gånger avfärdat Stricklands ansökningar om benådning, konstaterar kort att rätten har sagt sitt.