Nyheter

Strömmingsfiskare larmar: Läget är akut

Av: 

TT

Strömmingen kan vara hotad. Arkivbild.
Strömmingen kan vara hotad. Arkivbild.

NYHETER

Strömmingen är hotad, varnar Kustfiskarna Bottenhavet.

Organisationen larmar om tomma nät på grund av överfiske och föreslår ett tillfälligt fredningsområde i Östersjön.

Området som föreslås ligger strax sydost om Söderhamn och är en plats där strömmingen håller till om vintrarna. Där vill man att trålförbud ska gälla under perioden 1 januari–31 mars nästa år.

Förslaget har lämnats in till näringsdepartementet och Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

– Det är katastrofalt dåligt fiske, men allvarligast är det för ekosystemet. Strömmingen är ryggraden i ekosystemet, när den försvinner får man negativa följdeffekter, säger Aksel Ydrén, projektledare på Kustfiskarna Bottenhavet.

”Sista stunden”

I februari meddelade Hav ett åtgärdspaket för att skydda strömmingen i Östersjön. Men det har inte implementerats än, enligt organisationen.

– Åtgärdspaketet är bra om det kan bli verklighet. Men dels är det osäkert och dels alldeles för långt fram i tiden. Förra året sa fiskarna att fångsten man tidigare fick på ett nät får man nu på tio nät, säger Ydrén.

Han säger att stora trålare fiskar i området för att leverera fiskmjöl till Danmark.

– Det här är i absolut sista stunden. Vi har kämpat i många år om sänkta kvoter, men ett tillfälligt stopp är bättre än inget alls.

Surströmmingen hotas

Utöver fisken och fiskarnäringen påverkas även konsumenterna – de som köper surströmming. Dels för att fångsterna är dåliga och dels för att storleken på själva strömmingen har minskat.

– I år har produktionen halverats. Om det fortsätter nedåt blir det väldigt svårt att hålla i gång näringen på lång sikt. Det är svårt att se en framtid med surströmming om det fortsätter så här, säger Ydrén.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert: