Ny nordkoreansk provskjutning upptäckt

Av:  TT-AFP

Invånare i Sydkorea tittar på en nyhetssändning där Nordkoreas robottest visas. Arkivbild.
Invånare i Sydkorea tittar på en nyhetssändning där Nordkoreas robottest visas. Arkivbild.

Nordkorea har återigen avfyrat en oidentifierad projektil, uppger både Sydkorea och Japan på fredagen. Det är den tredje misstänkta provskjutningen på en vecka.

Japanska kustbevakningen uppger att man upptäckt en ”uppskjutning från Nordkorea av vad som verkar vara en ballistisk robot eller robotar klockan 14.55”. Enligt nyhetsbyrån AFP säger en talesperson att man fortfarande analyserar huruvida det rör sig om ett eller flera objekt.

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets kärnvapen- och robotprogram. Trots det har landet redan genomfört två testskjutningar av vad man tror är så så kallade hypersoniska robotar under det nya året – en den 5 januari och en den 11 januari.

Hypersoniska robotar kan bära både konventionella vapen och kärnstridsspetsar och anses ha stor strategisk betydelse. Om Nordkorea verkligen utvecklat en hypersonisk robot ansluter sig landet till en exklusiv skara länder. Hittills är det i stort sett Kina, Ryssland och USA som tagit fram vapentypen.

Publisert: