Trumps hån mot Biden: ”Vårt land har gått åt helvete”

Publicerad 2022-01-16

FLORENCE, ARIZONA. 

Trump målade upp en mörk bild av Bidens Amerika i natt. 

Under sin stora 2022-kickoff, mitt i Arizonas öken, hånade han sin efterträdare i Vita huset med imitationer, och fortsatte älta konspirationsteorier om valfusk.

– Vårt land har gått åt helvete – och det har gått fort, sa expresidenten. 

När helikoptern går ner för landning jublar folkmassan. I timmar har de väntat på att se sin favoritpresident göra 2022-debut.

– Innan vi startar tänker jag visa en film, som jag tror att ni kommer gilla, säger Trump från kulisserna. 

Ordet ”KRIS” dyker upp i versaler på videoskärmarna. Snabba ögonblicksbilder hoppar mellan Joe Biden som snubblar på orden, migranter och bränder i USA:s storstäder. Ödesmättade stråkar dundrar ur högtalarna. 

Sedan gör Donald Trump entré, framför en skylt med slagorden ”Rädda Amerika”, och han går rakt på sak: Valsegern stals av Biden, hävdar han felaktigt. 

– Folk är hungriga på sanningen, och de vill ha sitt land tillbaka, säger han, vilket lockar applåder och glädjetjut från supportrarna. 

Mötet, som ägde rum på landsbygden i Arizona i natt, markerar starten för ett intensivt kampanjår, fram till USA:s mellanårsval i november. 

Då står mycket på spel. Republikanerna hoppas på att återerövra makten i senaten och kongressen.

”Kan omöjligt förlorat ett val”

Därför försöker Donald Trump sig på en svår balansgång: Att å ena sidan få republikanska väljare till valurnorna i höst, och i nästa andetag säga att det inte går att lita på USA:s valsystem. 

– Man kan inte ens se slutet på denna publiken!, säger Trump från scenen i Arizona, och spejar mot horisonten under sin röda skärmkeps. 

– Någon som lockar så här mycket folk kan omöjligen ha förlorat ett val. 

Under mötet hånar han president Joe Biden, gång på gång, och imiterar honom som en dement person.

– ”Var är jag, var sjutton är jag?” säger Trump med tillgjord röst, och fortsätter: 

– Han vet aldrig om han är i Idaho eller Iowa. Men jag vet alltid vart jag är. 

När Trump svingar vilt mot Demokrater och deras coronarestriktioner, skriker en man i publiken ”häng dem allihop!”. 

Donald Trump tar också upp 6 januari-stormningen och säger att han hade enorm publik den gången, men att ingen någonsin pratar om det – trots att så många var på plats för att protester mot valresultatet. Han kallar de som dömts till fängelsestraff efter stormningen för ”politiska fångar”. 

– Varför gör de inte samma sak mot anti-fascister och Black Lives Matter? frågar han, och tar senare upp en konspirationsteori om att FBI kan ha legat bakom kongresstormningen. 

I Trumps värld står landet på ruinens brant under Biden. Med hög inflation, och en pinsam Afghanistan-exit. 

– Hela världen skrattar åt USA nu, säger han. 

Ökenområdet en rockfestival

När Anthony Fauci, USA:s smittskyddsexpert och motsvarigheten till Anders Tegnell, kommer på tal skanderar publiken ”Lås in honom!”. Andra klassiska Trumpbudskap, som ”bygg muren!” ekar också mellan bergen.

Hela ökenområdet har förvandlats till rockfestival när Trump-cirkusen rullat in. Med försäljare som försöker kränga flaggor med ”Fuck Biden” och foodtrucks, folk som sover i tält och husvagnar. 

Stacey Bouxton, 47 och Leo Fulford, 40.

I publiken syns dans och glädjescener, men också enstaka konfrontationer. En Biden-supporter grips efter hon kommit till massmötet med skylten ”Trump förlorade Arizona”, och bråk uppstår. 

Stacey Buxton, 47 och hennes man Leo Fulford, 40, har åkt ända från Kalifornien för att gå på sitt allra första Trumpmöte. De tror på expresidentens ogrundade påståenden om valfusk. 

– Så var det. Helt säkert. Vi har inget förtroende för vårt valsystem längre. Valet stals, halva landet vet det. Biden borde inte vara där han är, säger Stacey. 

På plats vimlar det även av Qanon-anhängare, personer som tror på den bisarra konspirationsteorin om att en liberal elit styr en blodtörstig pedofilring, som bara Trump kan rädda USA från. 

Micki Lynn Larson-Olson, 53, är en av de som bär sitt Q – symbolen för rörelsen – med stolthet. Hon tillhör de som stormade kongressen i fjol efter Trumps valteorier, säger hon. 

– Jag har inga problem med det, jag försvarar det som skedde 6 januari. 

Ytterligare en Qanon-anhängare är Jeffrey Ford, 55, som kört i 33 timmar, ända från South Carolina, för att se Trump för allra första gången. 

– Jag är här för att se Trump. President nummer ett i hela världen, bäst någonsin, kom igen – woho! Rocknroll!, säger han. 

Jeffery Ford, 55.

Även Jeffrey är säker på att valet stals. Han har hört att de slutade räkna valsedlar mitt i natten, och att Biden vann efter det. Det är en teori även Trump upprepar på kampanjmötet. 

Men rösträkningen valet 2020 drog  i verkligheten ut på tiden, i flera dagar, på grund av en historisk mängd poströster, eftersom pandemin fick färre att rösta på plats i vallokal.

En majoritet av republikarner, 60-70 procent, tror på de vilseledande budskapen om att Trump blev bestulen på presidentposten genom valbedrägeri. 

Från scenen säger Trump att han vägrar släppa den orättvisan. 

– Vi kan inte låta dem komma undan, det går bara inte. Annars kommer de göra samma sak igen. 

Randall Fortiner, 59.

Väljaren Randall, 59: ”Måste gå vidare”

Men många topprepublikaner ser gärna att han slutar hamra in det budskapet. De vill hellre gå vidare, och vinna kongressplatser genom att slå mot Bidens agenda. 

Eftersom Trump fortfarande har ett järngrepp om partiet riskerar de politiker som går emot honom sina karriärer. 

Randall Fortner, 59, dansar fram över området med Trump-mask på huvudet, och en hoodie med ”Trump 2024”.

Till skillnad från många andra väljare tycker han att det är dags för Trump att skifta fokus från 2020-tjatet. 

– Vet du vad? Vi måste komma vidare från det. Oavsett om det var riggat eller inte, det är inte den stora frågan, utan vad vi måste göra för att gå framåt. Och jag tror han kan se det.

Victor Harris, 66.

Däremot hoppas Randall att Trump snart meddelar att han ställer upp igen. 

– Eller åtminstone någon med hans politik! Det behöver faktiskt inte vara Trump, det finns många bra republikaner där ute.

Victor Harris, 66, håller med. Men enligt honom råder inga tvivel om att Trump siktar på presidentposten 2024. 

– På sätt och vis var det bra att Biden blev president. Nu  ser många hur allt gått utför för USA. Allt Trump sa skulle hända har skett. Därför behöver vi honom igen. 

Donald Trump avslutade sitt två timmar långa kampanjmöte, med att göra narr av Bidens impopularitet och spådde att "Sleepy Joe" endast kommer styra i en mandatperiod.

Trump avslöjade dock inte om att själv kommer kandidera till president igen, men utlovade däremot republikansk revansch. 

– År 2024 tar vi tillbaka Vita huset. 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln