Statsministerns besked: Var vaksamma!

Publicerad 2022-10-10

KARLSKRONA. Sverige kan utsättas för desinformation, varnar statsministern och uppmanar till försiktighet när man sprider information.

– För det kan vara ett pussel som en annan aktör försöker lägga, säger Magdalena Andersson.

Uppmaningen kommer efter det senaste dygnets upptrappning av kriget i Ukraina.

För första gången på flera månader inträffade i morse flera kraftiga explosioner i centrala Kiev. Explosionerna som skördade flera dödsoffer misstänks vara missiler från ryska långdistansrobotar. Kort efter gick Vladimir Putin ut och menade att det var en hämndaktion – för att attacken av Kertjbron vid Krim.

Och efter det senaste dygnets upptrappning av kriget uppmanar nu statsminister Magdalena Andersson svenska folket att tänka på hur man agerar.

– Var extra vaksamma. Att hålla sig informerad. Söka information men göra det från trovärdiga källor. Var försiktigt och tänk efter när man sprider information vidare så att man inte gör det från källor man inte vet var de kommer ifrån. För det kan vara ett pussel som en annan aktör försöker lägga, säger Magdalena Andersson.

Besökte kustbevakningsfartyg

Magdalena Andersson konstaterar att det säkerhetspolitiska läget är lika illa nu som under Kalla kriget. Därför kan man inte utesluta att olika aktörer även vill sprida instabilitet i Sverige.

– Det finns risk att det sprids desinformation i sådana här lägen, säger Magdalena Andersson.

Avgående satsminister Magdalena Andersson besökte Karlskrona under måndagen.

Uppmaningen kom vid ett besök på kustbevakningsfartyget KBV 003 i Karlskrona under måndagen. Fartyget med besättning har varit på plats i Östersjön efter explosionerna vid Nord stream 1 och 2 och bistått polisens utredning. Magdalena Andersson konstaterar att det rör sig om misstänkt grovt sabotage.

– Misstanken om grovt sabotage har stärkts, säger Magdalena Andersson.

Rysslands premiärminister Michail Misjustin har skickat en begäran till Sverige om att få insyn i utredningen av explosionerna. Idag bekräftade Magdalena Andersson, det som Peter Hultqvist uttryckt tidigare, att utomstående parter inte kommer få insyn i utredningen.

– Det råder förundersökningssekretess och det gäller även i det här fallet, konstaterar Magdalena Andersson.

”Ökad vaksamhet i Sverige”

Däremot har Sverige formellt ännu inte svarat på brevet. Ärendet ligger fortfarande hos regeringskansliet – som ska formulera ett svar, säger Magdalena Andersson.

Eftersom avspärrningarna runt platsen hävdes i tisdags är det däremot fritt fram för andra aktörer att göra undersökningar vid platsen, konstaterade Magdalena Andersson.

Det har varit två misstänkta sabotage mot viktig infrastruktur i Europa på kort tid. Har Sverige höjt beredskapen på något sätt efter det?

– Vi har sedan Rysslands invasion av Ukraina en ökad vaksamhet i Sverige. Inte minst vad det gäller den kritiska infrastrukturen. Det har också skett ytterligare arbete sedan den här olyckan, säger Magdalena Andersson.

Under besöket på fartyget träffade Magdalena Andersson besättningen på fartyget och framförde ett tack för insatserna vid gasläckorna. En insats, som enligt Magdalena Andersson, skett under svåra förhållanden.

– Det man har gjort spelar en avgörande roll i en viktig situation. Och alla inblandade förtjänar ett stort tack.