Aftonbladet/Demoskop

Här är debattens segrare – vann med en hårsmån

Av: 

Adrian Ericson

NYHETER

Statsministerkandidaterna dominerade i partiledardebatten.

Ulf Kristersson (M) vann – med Magdalena Andersson (S) hack i häl, visar Aftonbladet/Demoskops mätning.

Trögast gick det för Nato-skeptikerna Märta Stenevi (MP) och Nooshi Dadgostar (V).

På söndagskvällen drabbade partiledarna samman i SVT Agenda. Fyra ämnen debatterades: integration, energi och klimat, pensioner och Nato-medlemskap.

Efter två timmars debatt kom väljarnas dom.

Ulf Kristersson (M) vann med betyget 3,6. Enligt Karin Nelsson, vd på Demoskop, uppfattas M, L, KD och SD som ett tydligare alternativ vilket ger Kristersson en tydligare roll som oppositionsledare.

– Han backas i högre utsträckning upp av de andra partiernas väljare. I duellen om Nato märkte man tydligt att det stod mellan två statsministerkandidater, säger Karin Nelsson.

Direkt efteråt säger Kristersson att han tyckte att det var en kul debatt.

– Jag tror att tittarna och lyssnarna fick se att det finns två tydliga alternativ i de flesta frågor. Jag har fyra partier på min sida som tycker så pass lika i stora frågor att vi kan enas om lösningar och få något gjort.

Ulf Kristersson vann debatten.

Statsminister Magdalena Andersson skuggar Kristersson med 3,5 i betyg.

– Hon börjar hitta sin roll. I frågan om Nato hade hon en tydligare ton än i andra frågor. I frågorna om pensionerna och klimatet så håller hon ihop det som är hennes regeringsunderlag. Hon är en duktig debattör, säger Karin Nelsson.

Debutanten visade ”Björklund-talang”

Sämst gick det för Märta Stenevi (MP) som tappat uppbackning från övriga rödgröna partier samtidigt som Miljöpartiet brottas med bottensiffror i opinionen.

Tidigare opinionskometen Nooshi Dadgostar (V) landade också lågt. Effekten från att ha fällt regeringen verkar avta och partiets tvekan om att leverera vapen till Ukraina verkar inte vara en fördel, säger Karin Nelsson.

– Jag tror säkert att hon talar till väljare som tycker precis som henne men utanför den kretsen finns inte lika många supportrar.

Någon som däremot kan pusta ut är debutanten Johan Pehrson som ska försöka rädda Liberalerna kvar i riksdagen. Han fick 3,1 – företrädaren Sabuni kom aldrig över tre i betyg.

– Han visade lite Björklund-talang med sin humor, säger Karin Nelsson.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Debatt

Magdalena Andersson

Annie Lööf

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson

Karin Nelsson