Dagny Carlsson död – blev 109 år

Sveriges äldsta bloggare Dagny Carlsson är död.

Om en månad skulle hon fyllt 110 år.

– Jag kommer att ta med mig hennes otroliga livsglädje, man ska aldrig tycka att man är för gammal, säger SVT-profilen Suzanne Axell.

Hon fick ett långt och rikt liv.

Men under torsdagsförmiddagen kom beskedet via SVT – bloggaren Dagny Carlsson är död, 109 år gammal.

De sista nio åren i sitt liv blev hon folkkär genom otaliga intervjuer och ett eget Sommar i P1 2017.

Svenska folket lärde först känna henne genom den uppmärksammade dokumentärfilmen ”Livet börjar vid 100” – som fokuserade på hur hon hittade lyckan genom sitt skrivande.

– Hon har tagit med mig på de vildaste äventyren. Så tror jag att hon alltid har varit, men kanske hon tillät sig bli så ännu mer efter hon blev 100: ”Skit samma, nu kör vi”. Och de äventyren är slut nu, säger dokumentärfilmens regissör Åsa Blanck till SVT:s Kulturnyheterna.

SVT- profilen Suzanne Axell har varit Dagnys vän under flera års tid – och bloggerskan var ofta gäst i SVT-programmet ”Fråga Doktorn”.

– Hon var en människa som aldrig slutade leva, som tog livet som den fantastiska gåva den är. Hon har varit en sån förebild för så många, säger hon.

Suzanne Axell kommer alltid att minnas Dagny Carlssons livsglädje.

– Jag kommer att ta med mig hennes otroliga livsglädje. Man ska aldrig tycka att man är för gammal och så tar jag med mig hennes nyfikenhet på livet, säger Suzanne Axell.

 Bloggaren Dagny Carlsson, 109, är död.
Bloggaren Dagny Carlsson, 109, är död.

”En tuff tant som gillar det mesta”

På sin populära blogg beskrev Dagny Carlsson sin vardag som 100-plussare i Sverige, och med sin lättsamma syn på tillvaron fick hon ett stort antal läsare.

På sin blogg beskrev hon sig själv som en ”en tuff tant som gillar det mesta”. Vännen Suzanne Axell instämmer.

– Trots att hon var över hundra så hade hon inga problem att flyga till Umeå för att spela in ”Fråga Doktorn”. Hon hoppade alltid upp på podiet. Skrev bok och blogg och spelade in dokumentär, det är helt enastående, säger hon.

Dagny inledde sin karriär på internet sent i livet, närmare bestämt vid 99 års ålder då hon gick en datorkurs. När hon väl fyllt tresiffrigt så startade hon sedan upp sin blogg som på kort tid fick en stor läsekrets.

Ett av hennes mest kända uttryck var att man inte ska ”gamla till sig”, alltså göra sig äldre än man är.

Före bloggkarriären arbetade Dagny Carlsson som sömmerska och tjänsteman. Hon var gift två gånger och hade inga barn.

Suzanne Axell, vän till Dagny.
Suzanne Axell, vän till Dagny.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN