Skulle rädda liv – polis bröt sig in i fel hus

En kvinna har påträffats död i ett hus i Åkarp. Polisen misstänker att hon har mördats. När larmet kom om pågående grovt brott gjorde polisen ett misstag.

– Vi har först gått in i fel bostad. Det var ett prio ett-ärende och när de försöker lokalisera det så sker detta, säger Richard Lundqvist, presstalesperson polisregion syd.

När polisen fick larm om ett grovt brott i Åkarp under fredagsmorgonen begicks ett misstag. Den första patrullen som var på plats gick in i fel hus. Det bekräftas av polisens presstalesperson, Richard Lundqvist.

– När polispatrullen anländer är det en stressfylld situation. Man bedömer att man måste in i bostaden snabbt. Syftet är att rädda liv, säger Richard Lundqvist.

Varför blir det så?

– De uppgifter som kommer in tidigt i ärendet är sådana att vi först och främst fokuserar på att rädda liv. I den situationen görs en felbedömning.

När misstaget uppdagats hittades kvinnan död i en annan bostad i området. En man greps och är nu anhållen misstänkt för mord.

Det hus som polisen först gick in i fick en spånskiva monterad över ett krossat fönster under fredagen. Fastighetsägaren ville inte tala om händelsen.

Grannarna trodde först att det hade varit inbrott.

– Det var det första jag tänkte på. Men samtidigt är det ett konstigt ställe att göra inbrott på – mitt på huset. Tjuvarna brukar ju ta sig in på baksidan, säger en granne som vill vara anonym.

När han och hans fru såg den stora polisinsatsen på gatan förstod de att något allvarligt hade inträffat.

– Det kom tre polisbilar och två ambulanser. Poliserna parkerade och sprang sedan nedåt. Jag uppskattar att det var fyra till sex poliser.

”Det är så fruktansvärt”

Den fastighet där kvinnan påträffats död var avspärrad under fredagen. Polisen inledde en teknisk undersökning och hade hundpatrull på plats.

De närmsta grannarna var upprivna och chockade efter händelsen.

– Det är så fruktansvärt. Hon är en jättefin tjej. Jag har känt henne i flera år, sa en kvinna med tårar i ögonen.

Hon hade beslutat sig för att åka hemifrån och hålla sig borta resten av dagen. Det var för tungt att stanna kvar på adressen.

En barnfamilj hade tagit samma beslut och var på väg mot sin bil.

– Vi kan inte förstå det. De var alltid så lugna. Våra barn brukade leka ihop. Barnen hoppade på varandras studsmattor, säger pappan.

Publisert:

LÄS VIDARE