Lita på oss - S viktigaste budskap

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-08-27

Lita på oss och Magdalena Anderssons ledarskap. Vi kan kompromissa och regera.

Det är Socialdemokraternas valbudskap i koncentrat.

— Vi är i ett extremt osäkert läge och det kommer att vara otroligt utmanande att föra en ekonomisk politik, säger S-ledaren Magdalena Andersson i TT:s partiledarintervju.

Valmanifestet har kommit och talar om vad partiet vill på de tre prioriterade områdena kriminalitet och segregation, klimatomställning och gröna jobb samt att återta förlorad offentlig kontroll över marknadsintresset välfärden.

Manifestet är lite löst i kanterna. Men mer detaljer och siffror ska komma före valet.

Det osäkra världsläget – med utvecklingen i Ukraina och pandemins efterverkningar – gör det viktigt att inte lova för mycket. Därför är många av partiets förslag skalbara, enligt Andersson.

— Vi har ju flera förslag om att vi vill öka resurserna till skolan och till kommuner och regioner, säger Andersson om att storleken kan avgöras av utvecklingen.

Inte låsa sig

Det osäkra politiska läget spelar också in. Hon vill inte skapa låsningar.

— Inget parti ser ju ut att få egen majoritet så alla måste kompromissa. Därför är vi också lite återhållsamma.

TT: Så en röst på S kan vara en röst på vilken politik som helst?

— Självklart inte, jag tror det är ganska välkänt för svenska folket vad vi socialdemokrater står för. Och vi har ju tre tydliga prioriteringar.

Inför valet 2018 gick S fram med en politik och ett manifest som sedan fick överges på viktiga punkter när S förhandlade fram januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna. Det var priset för att få regeringsmakten med Miljöpartiet.

TT: Att avskaffa värnskatten var väl inte i linje med valbudskapet?

— Nej, det var det inte, men det var ett sätt att efter 134 dagar få en regering i landet.

Säljer inte allt

På frågan om de eftergifter S gjorde efter förra valet visar att S kan vika sig på vilken punkt som helst för att få regera, säger hon:

– Det gör vi naturligtvis inte.

TT: Ge exempel på saker som inte är förhandlingsbara.

– Det finns massor av saker som inte är förhandlingsbara, säger Anderson men vill inte ge några exempel.

Hon säger sig vara förvissad om att väljarna ”känner oss”.

— Vi har väl visat i åtta år att vi är beredda att ta ansvar för Sverige, att vi prioriterar en politik som gör att landet ska hålla ihop.

Den enda röda linje hon har i regeringsfrågan är att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet samarbetar hon gärna med, men det är inget förstahandsalternativ som regeringspartner.

För tredje valet i rad går S fram med krav på att begränsa eller att stoppa vinstuttag i välfärden. Det övergav man i januariavtalet.

TT: Vad finns det som säger att ni inte ger bort det nu?

— Hela frågan utgår från att vi bestämmer själva och sedan ger vi bort saker till andra, vi har inte 50 procent, säger hon och framhåller att en majoritet i riksdagen är emot att begränsa marknadsintresset i skolan.

”Helt crazy”

Hon säger att hon har ett stort ansvar som regeringsbildare att ”få ihop ett gäng”, om hon får uppdraget. Då går det inte att vara rigid.

— Men det är en av de saker som vi kommer att driva i regeringsförhandlingarna. Ju fler som röstar på S desto större är chansen att vi kan göra något åt marknadsskolan när det fortfarande går. Risken är att de här bolagen växer sig så stora och starka att de blir svåra att rå på och att kommunpolitiker hamnar helt i händerna på internationella koncerner.

Hon är också oroad över privata intressen i vården. Det finns uppgifter om att vårdjätten Capio kan vara på väg att få Förenade arabemiraten som ägare.

— Det är ju helt crazy. Svenska folket måste ju styra över svensk sjukvård och välfärd, vi kan inte ha en situation där en miljon vårdtagare är beroende av Förenade arabemiratens välvilja.

Borde gjort mer

2022 kommer att se flest dödade i skjutningar hittills i Sverige. Anderssons S går till val på att knäcka gängkriminaliteten, bekämpa segregation och det S kallar en nationell offensiv mot skjutningar. Samtidigt har partiet suttit i regering 16 av de senaste 24 åren. Det har inte saknats varningar och rapporter om kriminella gäng med nioåringar som springpojkar genom åren.

Vad säger det om S förmåga till ledarskap och ansvarstagande?

– Jag tror att alla vi som suttit i riksdag och regering de senaste decennierna, tillsammans med kommunpolitikerna, har ett ansvar för att det ser ut som det gör.

– Det är uppenbart att det skulle ha gjorts saker som inte har gjorts. Skolorna har ju fått mer resurser men det kanske skulle ha varit mer, säger Andersson.