Nu ökar vaccinviljan i Rosengård: ”Vill fortsätta träna”

MALMÖ. I Rosengård i Malmö ökar antalet vaccinerade.

En av anledningarna: Kravet på covidbevis vid allmänna sammankomster.

– Det är först när det blev ett krav som jag tog sprutan, säger Shah, 34, som tog sin första vaccindos mot covid-19 i veckan.

Viljan att vaccinera sig mot covid-19 har varit låg i Rosengård i Malmö. I början av december var endast 43 procent av invånarna på Herrgården i Rosengård fullvaccinerade.

Men nu har något hänt.

På vårdcentralen Kryddgården är det rusning till vaccineringen.

– Vi har sett ett ökat intresse bland de som har avvaktat. Nu vill man vaccinera sig för att göra de saker där det krävs pass. Men även oron för den ökade smittspridningen påverkar, säger Maria Ferens, enhetschef på Kryddgården.

Maria Ferens, enhetschef på Kryddgårdens vårdcentral.
Maria Ferens, enhetschef på Kryddgårdens vårdcentral.

”Vill kunna träna”

Kravet på vaccinpass för inomhusevenemang med 100 eller fler deltagare infördes den 1 december. Efter det har antalet som tar sin första dos i Rosengård ökat. Och ökningen är större där än i resten av Malmö. Andelen Rosengårdsbor som tagit den första sprutan de senaste veckorna är två gånger högre än i exempelvis stadsdelen Davidshall i centrala Malmö.

34-årige Shah är en av dem.

– Jag gör det för jag vill fortsätta träna. Så att jag kan komma in på gymmet. Även för att jag tar barnen till badhuset. Annars hade jag aldrig tagit vaccinet, säger han.

Shah, 34, får sin första dos vaccin mot covid-19.
Shah, 34, får sin första dos vaccin mot covid-19.

Shah tränar taekwondo och har tidigare varit orolig för hur vaccinet skulle påverka kroppen. Han har därför avvaktat.

– Jag har frågat läkare hur vaccinet påverkar kroppen men jag tycker inte jag har fått något ordentligt svar, säger han.

”De flesta är glada”

Aftonbladet är med när sjuksköterskan Maria Broddene ger Shah hans första dos. Hon är en av flera pensionerade sjuksköterskor som fått hoppa in för att vårdcentralen ska klara av att utföra alla vaccinationer.

– Vi upplever att de allra flesta är oerhört glada och tacksamma för att få sin spruta. Så det är ett jätteroligt jobb, säger hon.

Kryddgårdens verksamhetschef Mehran Redjamand säger att man dagligen har mellan 50 och 100 personer som vaccinerar sig mot covid.

– Allt är inte dos ett utan även de som ska ha dos två och tre, säger Mehran Redjamand.

”Tycker vaccinet är för nytt”

I vårdcentralens entréhall är det gott om folk. De flesta ska vaccinera sig och en del är bokade på drop in-tider. Även personer som inte är listade på vårdcentralen eller saknar personnummer kan komma på drop in.

Siyaad, 34, har inte vaccinerat sig. ”Jag tycker att vaccinet är för nytt”, säger hon.
Siyaad, 34, har inte vaccinerat sig. ”Jag tycker att vaccinet är för nytt”, säger hon.

Utanför vårdcentralen ringlar en lång kö till en teststation för covid-19. Några hundra meter därifrån ligger Rosengårds köpcenter. När Aftonbladets reporter talar med boende i området blir det tydligt att det finns ett vaccinationsmotstånd här.

– Jag har inte vaccinerat mig. Jag tycker att vaccinet är för nytt. Det har bara gått ett år. Kanske vet vi om tio år hur det verkar, säger fyrbarnsmamman Siyaad, 34,

Dania, 29, som köar för att köpa en donut till sin dotter, är också orolig för biverkningar.

– Jag vill inte vaccinera mig. Jag vet inte riktigt varför. Kanske är det för att min bror blev sjuk efter vaccinet. Då blir man rädd, säger hon.

”Jag vill inte vaccinera mig”, säger Dania, 29, som är orolig för biverkningar.
”Jag vill inte vaccinera mig”, säger Dania, 29, som är orolig för biverkningar.

På parkeringen utanför köpcentret skyndar 41-åriga Noah hemåt efter en shoppingrunda. Hon stannar dock gärna för att prata om covid.

– Jag hade covid för tre veckor sedan. Det är ingen vanlig sjukdom. Det var som ”lilla döden”, säger hon.

Hon berättar utförligt om muskelvärken, den kraftiga hostan och svårigheterna att andas. Om hur dödsångesten kom krypande. Då ångrade Noah djupt att hon inte tagit sprutan.

– Jag ångrade mig så mycket. Så nu säger jag till alla mina vänner att de ska vaccinera sig. Jag vill tipsa hela världen om det – för det är en hemsk sjukdom, säger hon.

”Nu säger jag till alla mina vänner att de ska vaccinera sig”, säger Noah, 41, som drabbades av covid-19 för tre veckor sedan.
”Nu säger jag till alla mina vänner att de ska vaccinera sig”, säger Noah, 41, som drabbades av covid-19 för tre veckor sedan.
Publisert: