Centerpartiet röstar för regeringens budget

Centerpartiet kommer stödja regeringens budget, säger C-ledaren Annie Lööf.

Det innebär att den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan få en ny avgörande roll.

Hon har ännu inte bestämt sig för hur hon ska rösta.

”Jag vill att det ska finnas satsningar emot hedersförtryck i budgeten.” skriver hon i ett sms.

Omröstningen om vårändringsbudgeten äger rum på onsdag. Där ska Centern först rösta på sin egen budget – därefter på regeringens.

Bakgrunden är att Centerpartiet kommit överens med regeringen om ett förslag för höjda pensioner.

”Har påverkat”

– Vi kommer att rösta på det budgetförslag som vi har varit med och påverkat, säger Annie Lööf enligt TT.

C-ledaren Annie Lööf och statsminister Magdalena Andersson i samband med Natoövningen i Stockholms skärgård för någon vecka sedan.
C-ledaren Annie Lööf och statsminister Magdalena Andersson i samband med Natoövningen i Stockholms skärgård för någon vecka sedan.

C-ledaren säger att det nya förslaget är bättre än regeringens gamla, som innehöll vad partiledaren kallar "Nooshi-tillägget", syftandes på Vänsterpartiets partiledare, skriver TT.

– Efter dialog med regeringen har vi nått en kompromiss om ett förslag som ligger mycket nära Centerpartiets kompromissförslag. Jag hoppas fortfarande att de övriga partierna kan ställa sig bakom detta förslag, säger Annie Lööf.

Det kommer de dock inte att göra.

Enligt Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kommer oppositionen rösta på sin egen budget.

– Vi tycker att den satsning som vi fyra partier gör är ett bättre förslag för Sveriges pensionärer, så våra fyra partier säger nej till förslaget. Vi står fast vid det, säger hon.

Vilden: ”Måste kolla”

Mandatfördelningen i riksdagen gör att den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V, kan få en avgörande roll även i omröstningen om vårbudgeten. Hon har tidigare öppnat för att rösta nej till regeringens förslag om hon inte får igenom sina krav.

I ett sms till Aftonbladet skriver hon:

”Jag är glad att ett av mina krav från sommarens överenskommelse om höjda pensioner finns med . Jag vill att det ska finnas satsningar emot hedersförtryck i budgeten.
Måste kolla om det finns med.”

Den andra politiska vilden i riksdagen, Roger Richtoff, tidigare SD, har heller inte bestämt sig. Avgörande för honom är vilken sida som har det bästa pensionsförslaget.

– Jag ska läsa in mig på förslagen i dag och ge besked i eftermiddag, säger han.

Amineh Kakabaveh.
Amineh Kakabaveh.
Publisert: