Amerikansk forskningsdrönare stulen av Kina

Uppdaterad 2017-02-09 | Publicerad 2016-12-16

Forskningsfartyget USNS Bowditchs två undervattensdrönare var på väg tillbaka till moderskeppet.

Då stals en av u-drönarna av den kinesiska flottan.

USNS Bowditch befann sig på internationellt vatten i Sydkinesiska sjön när stölden inträffade. Fartygets två undervattensdrönare skulle plockas ombord på skeppet efter att ha ha samlat in data, uppger CNN.

Mitt framför den amerikanska besättningens ögon plockade då den kinesiska flottan upp en av de obemannade ubåtarna.

Det kinesiska stridsskeppet som hade skuggat USNS Bowditch innan stölden av amerikansk egendom avlägsnade sig sedan från området utan att svara på anrop.

Pentagon uppger på fredagskvällen, svensk tid, att de lämnat in ett formellt krav på att få tillbaka u-drönaren till den kinesiska ambassaden, enligt CBS News.

”Vi uppmanar Kina att lämna tillbaka vårt UUV (obemannat undervattensfordon) omedelbart, och att uppfylla alla sina förpliktelser under internationell lag”, säger Pentagons Peter Cook i ett uttalande.

CNN uppger att det inte finns något känt motiv till stölden i nuläget men att den kommer i kölvattnet av kontroversen där den blivande president Donald Trump anklagas för att ha brutit mot avtalet om ”ett Kina-politiken”.

Brottet mot avtalet ska ha gjorts i och med att Trump tagit mot ett samtal från Taiwans ledare Tsai Ing-wen som gratulerade till valsegern, skriver TT. Enligt Taiwan ska de under samtalet ha diskuterat framtida samarbete.

Kinas utrikesminister Wang Yi kallar Taiwans påringning för ett ”småsint agerande” som inte kan förändra den internationella ”ett Kina”-politiken, enligt TT.