KD kan stödja straff av sexbrott utomlands

NYHETER

Att köpa sex utomlands bör vara straffbart anser både regeringen och Vänsterpartiet.

Motståndet bland de andra partierna har dock varit stort men nu öppnar Kristdemokraterna upp för att rösta ja till ett kommande förslag uppger Ekot.

Foto: Ola Axman
Andreas Carlson, KD:s gruppledare och rättspolitiske talesperson.

Redan efter valet 2014 deklarerade statsminister Stefan Löfven att köp av sexuella tjänster utomlands ska kriminaliseras.

Detta trots att regeringens egen utredare avrått från en sådan lagändring med hänvisning till att det inte är förbjudet att köpa sex av vuxna i de flesta andra länder i världen.

Men trots det har justitieminister Morgan Johansson tidigare sagt att regeringen redan under nästa år kommer att lägga fram ett lagförslag om att svenskar som köper sex i andra länder ska kunna straffas.

– Jag tror att den kommer att få en avskräckande effekt, när svenskar åker utomlands och någon kanske hade tänkt att köpa sex. Då ska de veta att det finns en möjlighet för svenskt rättsväsende att faktiskt ingripa, även om det här har skett utomlands, säger han till Ekot.

Även Vänsterpartiet, som länge haft uppe frågan om kriminalisering av sexköp utomlands, stöttar regeringen i lagförslaget.

Dock behövs stöd från ytterligare ett riksdagsparti för att lagförslaget ska gå igenom. Tidigare har både Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna och Sverigedemokraterna sagt nej.

– Om vi börjar straffa svenskar i Sverige, för något de har gjort i ett land där det är tillåtet, då bryter vi den här internationella praxisen. Då är risken stor att andra börjar straffa folk för det de gör i Sverige, men som är helt lagligt här, säger justitieutskottets ordförande Beatrice Ask till Ekot.

Men nu öppnar Kristdemokraterna upp för att rösta ja till det kommande lagförslaget och säger att man vill att lagen även ska gälla när man är på semester utomlands.

– Vi tycker att sexköp är helt oacceptabelt, oavsett var det sker. Jag tror att en kriminalisering av sexköp utomlands skulle kunna vara ett sätt att kunna motarbeta sexköp, i väntan på att andra länder tar efter Sverige och inför den sexköpslag som vi har, säger Andreas Carlson, Kristdemokraternas gruppledare och rättspolitiske talesperson till Ekot.

Dock inväntar riksdagsgruppen den färdiga propositionen innan man slutgiltigt tar ställning.

ARTIKELN HANDLAR OM