Egypten drog tillbaka resolution – efter Trumps samtal

NYHETER

Egypten drog tillbaka en FN-resolution om Israel efter påtryckningar från Donald Trump.

Därmed gick Trump emot den sittande amerikanska regeringen i en av världens mest känsliga frågor.

Trump med al-Sisi tidigare i år

Under valkampanjen sa Donald Trump att han ”skulle älska” att bli den amerikanske president som löser den flera decennier långa konflikten mellan israeler och palestinier.

Nu har han kastat sig rakt in i frågan – trots att han inte ens tillträtt.

Igår kom beskedet att FN:s säkerhetsråd skjuter upp en omstridd resolution som kräver att Israel slutar att bygga bosättningar på ockuperat område. Det förvånande beslutet att skjuta upp omröstningen kom på begäran av Egypten, som författat resolutionen.

Trump ringde

Anledningen: ett telefonsamtal från Donald Trump till Egyptens president Abd al Fattah al-Sisi, skriver New York Times.

Trump hade tidigare uppmanat Obama att lägga in sitt veto mot resolutionen, något som USA gjort vid ett 30-tal tillfällen tidigare i samband med omröstningar där Israel är inblandade.

Men nu gick Trump alltså steget längre och agerade på egen hand. al-Sisi och Trump kom överens om att Trump ska få en chans att hantera den infekterade frågan, skriver TT. Trump tillträder den 20 januari och om omröstningen sker efter det infaller den under den tid Sverige är ordförande i Säkerhetsrådet. Enligt New York Times ledde Trumps agerande till stor förvåning i Obama-administrationen - och ilska hos palestinierna. Enligt uppgifter till Reuters hade Obama tänkt att låta resolutionen godkännas, vilket skulle vara ett stort skifte i hur USA förhåller sig till Israel-Palestina-frågan.

När Trump istället tar över presidentskapet kommer sannolikt den tidigare linjen i FN gälla. Och Trump väntas också ta en hårdare ställning mot palestinierna.

Nyligen väckte Trump kraftiga reaktioner när han utsåg advokaten David Friedman som ny ambassadör i Israel. New York Times beskriver Friedman som en Israelvän med kopplingar till landets extremhöger.

Trump och den hårdföre al-Sisi i Egypten har tidigare träffats och uttryckt beundran för varandra. Trump kallade bland annat al-Sisi för ”en fantastisk man”.