Fortsatt blåsigt efter Urd

NYHETER

Urd blev inte lika kraftfull som meteorologerna förutspådde.

Trots att julstormen passerat kommer det vara fortsatt blåsigt under tisdagen.

1 av 6 | Foto: Anders Deros
Högt vatten i centrala Göteborg.

På tisdagsmorgonen hade Urd dragit vidare till Baltikum.

Julstormen, som låg till grund för flera klass 2-varningar under annandagen, drabbade inte Sverige så hårt som befarat, uppger SMHI.

Var förberedda på högre belastning

Trots kraftiga vindar och översvämningar i flera västsvenska städer har inga allvarligare incidenter rapporterats.

– Runt midnatt kan vi summera att stormen Urd minskat i styrka och att belastningen inte varit så stor som vi förväntade oss, vi hade förberett organisationen på en högre belastning, sa Thomas Andersson stabschef på Räddningstjänsten Storgöteborg, i ett pressmeddelande då.

Fortsatt blåsigt

Även om Urd, som uppnådde orkanstyrka vid öar längs västkusten, dragit vidare kommer det vara fortsatt blåsigt under tisdagen och SMHI har utfärdat en rad klass 1-varningar för hårda vindbyar.

Varningarna rör Skåne, Dalarna, Jämtland, Gävleborg, Öland, Gotland och Norrlandsfjällen.

– Först på eftermiddagen kommer det ha lugnat ner sig på de allra flesta håll, sa meteorolog Eva Strandberg under måndagskvällen.

På tisdagsmorgonen hade de höga vattennivåerna börjat sjunka. Måndagens vattenstånd, med 168 centimeter över det normala i Halmstad, medförde att räddningstjänsten Väst säkrade upp med sandsäckar.

Under måndagen ställdes tågtrafiken in på flera sträckor i västra och södra Sverige. På tisdagsmorgonen började Trafikverket kontrollera tågbanorna för att se hur de påverkats av vindarna. Sedan tidigare har man beräknat att trafiken åter ska vara igång under eftermiddagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder