Matildas dotter fick RS-viruset – nu vill hon varna andra

avViktor Adolfsson, Dennis Jörnmark Callstam

NYHETER

Många föräldrar fruktar just nu för att deras småbarn ska drabbas av RS-viruset. Förra året drabbades Matilda Cederbergs dotter Hilma. Nu vill hon varna andra föräldrar.

Foto: Privat
Matilda Cederberg med sin dotter. Till höger: Bilden på när åtta månader gamla Hilma drabbats av RS-virus ifjol.

Det besvärliga RS-viruset är mer kraftfullt än på länge enligt experterna och flera läkare har uppmanat föräldrar med små barn att hålla sig hemma så länge som tre månader om de kan.

RS, eller respiratoriskt syncytievirus som det heter, drabbar vuxna och äldre barn som en vanlig förkylning. För små barn kan det dock sluta med andningsbesvär och svårigheter att äta. Så blev fallet i mars ifjol för då åtta månader gamla Hilma Cederberg – och problemen har fortsatt sedan dess.

– Sedan hon blev inlagd den 15 mars ifjol har hon som mest varit frisk fyra-fem veckor. Vi har haft ett helsike under 2016, hon suger ju åt sig förkylningar och blir jättesjuk, säger mamma Matilda Cederberg.

Fick övertala läkaren

Familjen upptäckte att något inte stämde när de märkte att det knastrade när Hilma andades.

– Vi fick övertala läkaren att ta ett RS-prov, de är väldigt svårflörtade med att ta proverna. När det visade sig vara RS fick hon läggas in med en gång.

Matilda skrev på tisdagen ett Facebookinlägg om hur Hilma drabbades av RS-viruset, som delats av hundratals.

”De tänker inte på andra”

Hon vill bland annat uppmana föräldrar att tänka till en extra gång innan de tar ut sina förkylda barn på stan.

– Jag ser jättemånga som sitter i stora köpcentrum och dricker latte med barn i vagnen, där de inte är skyddade mot människor som går runt och hostar, som inte tänker på andra. Vi var försiktiga och drabbades ändå, så jag vill varna andra. Det är inte värt det.

Nu hoppas Matilda att 2017 ska bli ett bättre år både för Hilma och för hennes storebror som drabbats av feberkramper när han varit sjuk.

– Vi hoppas att det här året blir vårt år så att vi får ha våra barn friska.

ARTIKELN HANDLAR OM

Familj