Vita huset: Trump gynnades av hackerattacken

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. CIA anklagar Ryssland för att ha försökt påverka valet i USA.

Nu menar Trump att det hade låtit annorlunda om valet gått tvärtom.

”Om VI försökt spela Ryssland/CIA-kortet hade det kallats konspirationsteori”, skriver han på Twitter.

Vita huset ställer sig bakom utredningen om hackerattackerna mot amerikanska valet.

– Vi har sannerligen länge stöttat principen om kongressgranskning i det här ärendet, säger Josh Earnest, Vita husets talesperson, som också säger att det inte är svårt att räkna ut vem som gynnades av dataintrånget, skriver CNN.

Läckta mejl

Demokrater i kongressen har krävt att Vita huset ska avslöja detaljer om ”de ryska hacknings- och desinformationskampanjerna”. Bland annat läckte under flera månader hemliga mejl från Hillary Clintons kampanjledare John Podesta, vilket tros ha försämrat hennes möjligheter att bli president.

Underrättelsetjänsten CIA anklagar att Ryssland för att varit inblandade i dataintrång under valet. I förrgår kommenterade Trump detta och kallade misstankarna för ”löjliga”.

– Varje vecka är det en ny ursäkt. Vi vann en jordskredsseger i elektorskollegiet, säger Donald Trump i en intervju med Fox News Sunday.

”Kallats konspirationsteori”

Nu menar Trump att diskussionen inte hade funnits om Demokraterna hade vunnit valet.

”Kan ni föreställa er om valresultatet vore annorlunda och VI försökte spela Ryssland/CIA-kortet. Det skulle kallas för konspirationsteori!”, skriver Donald Trump på måndagsmorgonen på Twitter.

”Om du inte fångar ”hackarna” när attacken sker är det väldigt svårt att konstatera vem som gjort det. Varför tog vi inte upp det här innan valet?”

Sittande president Obama har krävt en utredning för att ta reda på vad som verkligen hände under dataintrången och vem som låg bakom. Det ska göras innan Donald Trump tillträder som president.

Trumps troliga val till utrikesminister, Rex Tillerson, har starka kopplingar till ryska regeringen i sin roll som vd för ett av världens största oljebolag.

Republikaner stödjer utredning

Republikanska senatorerna John McCain och Lindsey Graham kräver tillsammans med demokraterna Jack Reed och Charles E. Schumer en utredning.

”Under många år har utländska motståndare försökt att rikta in sig på Amerikas fysiska, ekonomiska och militära infrastruktur”, skriver de i ett gemensamt uttalande under söndagen.

”Nu har våra demokratiska värderingar blivit utsatta. Nya rapporter om att Ryssland har försökt att lägga sig i valet borde oroa varje amerikan.”

Enligt majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell är frågan så allvarlig att den inte kan vara partipolitisk, skriver TT.

– Alla utländska brott mot vår cybersäkerhet är oroande och jag fördömer starkt sådana försök, säger McConnell.

– Ryssarna är inte våra vänner.

ARTIKELN HANDLAR OM