Anis Amri, 24, jagas för dådet i Berlin

avGustaf Tronarp, Staffan Dickson

1 av 8

Tyska myndigheter har offentliggjort en bild på Anis Amri, 24, som jagas över hela Europa efter lastbilsattacken mot julmarknaden i Berlin.

En belöning på upp till 100 000 euro har utfästs för tips som leder till att den tunisiske medborgaren kan gripas.

Enligt tyska myndigheter ska han betraktas som ”beväpnad och farlig”.

Tolv personer har dött efter attacken i måndags kväll då en 25 ton ung lastbil körde in i en folkmassa på en julmarknad i Berlin.

Tysk polis söker nu efter den tunisiske medborgaren Anis Amri som misstänks för dådet. Han är 24 år gammal och efterlyst i hela Europa, enligt en arresteringsorder som nyhetsbyrån AP tagit del av.

Den misstänkte sägs dock använda sig av sex olika alias och tros ha flera olika pass. Han ska bland annat ha egyptiska och libanesiska id-handlingar. Enligt arresteringsordern ska han betraktas som ”beväpnad och farlig”.

En belöning på upp till 100 000 euro, drygt 960 000 kronor, har utfästs för tips som leder till att Anis Amri kan gripas. Enligt källor till nyhetsbyrån AFP har tunisisk polis förhört familjen till den misstänkte.

Polisen kom Anis Amri på spåren efter att ha hittat id-handlingar under förarsätet i lastbilen som användes vid attacken mot julmarknaden.

Söks på sjukhus

Polisen misstänker att Anis Amri har skadats i samband med dådet och har därför sökt efter honom på stort antal sjukhus i Berlin och runtom i delstaten Brandenburg.

Polisen har också sökt intensivt i delstaten Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland, där den misstänkte mannen har bott. Under dagen har patruller genomfört ett tillslag mot ett köpcentrum i huvudorten Düsseldorf.

Sökte asyl

Anis Amri sökte asyl i Tyskland i juli 2015, men fick avslag. Eftersom Tunisien inte har kunnat bekräfta hans medborgarskap har han dock inte kunnat utvisas. Först under onsdagen kom hans temporära pass från tunisiska myndigheter, säger Nordrhein-Westfalens inrikesminister Ralf Jäger på en presskonferens.

I augusti greps Anis Amri med falska italienska id-handlingar, men släpptes efter ett domstolsbeslut. Han försvann från polisens radar tidigare i december, enligt uppgifter i flera tyska medier.

Anis Amri kommer från Oueslatia på landsbygden i centrala Tunisien men lämnade hemlandet för sju år sedan som illegal migrant.

Satt i fängelse i Italien

Han har suttit fyra år i fängelse i Italien för att ha bränt ner en skola, uppger hans pappa och säkerhetskällor för tunisiska Radio Mosaique enligt Reuters. Enligt pappan reste han till Tyskland för ett år sedan.

Tidningen Bild skriver att mannen förekommer i flera myndighetsdatabaser. Han flaggas som farlig på grund av misstänkta kopplingar till terrororganisationen IS. Han ska bland annat ha kopplingar till ”Den ansiktslöse predikanten” Ahmad Abdulaziz Abdullah, en av de ledande IS-rekryterarna i Tyskland.

Enligt Nordrhein-Westfalens inrikesminister Ralf Jäger uppger säkerhetstjänsten att Anis Amri haft kontakt med ett islamistiskt nätverk.

”Måste ha varit en kamp”

Efter attacken i Berlin då 12 människor dödades och 48 skadades anträffades den polske chauffören Lukasz Urban död i lastbilen. Enligt polisutredare bar hans kropp spår av våld. Detta kan tyda på att han var vid liv då fordonet rammade folkmassan. Enligt Bild finns det tecken på att Urban försökte stoppa den misstänkte gärningsmannen.

– Det måste ha varit en kamp, säger en utredare till tidningen.

Merkel: En terrorattack

På tisdagen grep polisen en 23-årig man, som senare släpptes i brist på bevis.

Polisen uppges arbeta med över 500 ledtrådar.

Myndigheterna i Tyskland beskriver det inträffade som en terrorattack.

– Det är mycket vi fortfarande inte vet, men vi måste, som det ligger till nu, anta att det var en terroristattack, sa förbundskansler Angela Merkel under tisdagen.

Enligt det svenska utrikesdepartementet finns det inga uppgifter om att några svenskar skadats i dådet.

ARTIKELN HANDLAR OM