Korruptionshärvan på Fastighetsverket

Polisrazzia mot Fastighetsverket efter misstänkt korruptionshärva

Av: 

Kerstin Nilsson

NYHETER

Polisen har under dagen gjort en stor razzia mot Statens fastighetsverks huvudkontor i Stockholm, enligt TV4 Nyheterna.

Anledning är den misstänkta korruptionshärvan kring den tidigare chefen Mikael Sackleen, som Kalla fakta avslöjade i går.

Enligt TV4 Nyheterna har polisen gjort tillslag på flera olika platser, bland annat på huvudkontoret i Gamla stan.

Dokument och datorer ska ha tagits i beslag, bland annat generaldirektör Björn Andersons dator.

Han ska också ha hörts av polisen.

Under eftermiddagen har ledningen för fastighetsverket suttit i flera krismöten, möten som fortfarande pågår, enligt TV4 Nyheterna.

Kallas till regeringen

Finansmarknadsminister Per Bolund kommer nu att kalla till sig Björn Anderson, generaldirektör för Statens fastighetsverk ”så snart som möjligt”, enligt TV4 Nyheterna.

”Oacceptabelt”, säger han om den misstänkta korruptionshärvan, som handlar om mångmiljonbelopp och kan ha pågått under lång tid..

– Jag tycker att det är viktigt att vi får alla fakta kring den här affären. Det är bra att det pågår en polisutredning, säger Per Bolund till TV4 Nyheterna.

– Det är otroligt viktigt att man som myndighetschef agerar resolut när det finns sådana här misstankar.

Anledningen att Per Boland kallar till sig generaldirektören är att Björn Anderson i minst två år ska ha känt till att det kan ha förekommit omfattande oegentligheter kring den tidigare chefen Mikael Sackleen.

Flera anställda ska ha slagit larm och riksrevisionen har också påpekat felaktigheter, trots det har generaldirektören inte agerat.

Först i höstas, efter att Kalla fakta börjat gräva i den misstänkta korruptionshärvan valde Björn Anderson att göra en polisanmälan.

Polisens speciella enhet för korruptionsbrott ska enligt uppgift ha arbetat med fallet en tid och valde alltså i går, dagen efter att Kalla fakta sände sitt program ”slottsherren” att slå till mot fastighetsverket vid lunchtid på onsdagen.

Renoverat för skattepengar

Mikael Sackleen, som slutade på egen begäran för drygt ett år sedan, misstänks för att under flera år ha använt skattebetalarnas pengar till att renovera både sin bostad där och sina privata fritidshus i Sverige och Finland, genom att fiffla med fakturorna från ett byggföretag, där en anhörig till Sackleen arbetade.

Han anklagas också för att fuskat med upphandlingen och ha tagit provision för de kontrakt byggföretaget fått med Statens Fastighetsverk.

Mikael Sackleen ansvarade bland annat för förvaltningen av Rosersbergs slott, där han själv fick en bostad – trots att det är förbjudet enligt fastighetsverkets interna regler.

Även hans släktingar och vänner ska ha fått bostäder i slottsområdet.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Statshöjdare lyxlevde för skattepengar – misstänkt i korruptionshärva

ÄMNEN I ARTIKELN

Korruptionshärvan på Fastighetsverket

Statens fastighetsverk

Mikael Sackleen

Björn Anderson

Kalla fakta

Polisen (myndighet)