Teknikjättarna vill stoppa Trumps förbud

NYHETER

Nu går några av världens största teknikföretag samman för att rättsligt stoppa Donald Trumps inreseförbud.

Apple, Google och Microsoft finns bland de nära hundra bolag som undertecknat en skrivelse till den federala appellationsdomstolen.

”Ordern orsakar betydande skada på amerikanskt näringsliv”, skriver företagen, enligt Reuters.

1 av 5 | Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYR N

Presidentens exekutiva order innebär bland annat att all immigration från sju, i huvudsak, muslimska länder stoppas. I fredags upphävde den federala domaren James Robart ordern preliminärt. Vita huset överklagade, men detta avfärdades av USA:s appellationsdomstol i söndags.

Senast i dag, måndag, måste Donald Trumps regering lämna in sin argumentation för att inreseförbudet är lagligt.

Staterna Washington och Minnesota säger på måndagen till domstolen att ett återinförande av förbudet skulle ”innebära stort kaos”.

I väntan på att den federala domstolen prövar saken på nytt har runt hundra av USA:s största teknikföretag gått samman för att försöka spika igen kistan för förbudet för gott.

”Principerna om rättvisa”

Företagsjättarna har lämnat in en skrivelse till domstolen. Den exekutiva ordern kritiseras.

”Ordern representerar ett betydande avsteg från principerna om rättvisa och förutsägbarhet som har styrt Förenta staternas immigrationssystem i mer än 50 år”, skriver företagen, enligt Reuters.

Apple, Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Intel, Ebay och Netflix finns bland företagen. Även icketeknik-företag som Levi Strauss och Chobani har undertecknat dokumentet.

”Ordern orsakar betydande skada på amerikanskt näringsliv, innovation och tillväxt”, fortsätter skrivelsen.

Tidigare kritik

Flera av teknikföretagen har redan tidigare kritiserat inreseförbudet. En stor del av deras anställda har utländskt ursprung och många av företagen är grundade av invandrare.

”Immigranter eller deras barn har grundat mer än 200 av företagen på Fortune 500-listan”, skriver företagen.

På listan rankar tidskriften Fortune varje år USA:s mest framgångsrika företag. Som exempel på företag med invandrarrötter nämns Apple, Kraft, Ford, General Electric, AT&T, Google, McDonald’s, Boeing och Disney.

Ett av Donald Trumps främsta mål är att återskapa amerikanska jobb. Apple är ett av de företag som han vill ska flytta hem delar av sin tillverkning.

ARTIKELN HANDLAR OM