Denise ofredades av okänd: ”Sa jag fick skylla mig själv”

NYHETER

Denise Larsson var på ett dansevent när en man plötsligt grabbade tag i henne. Sedan sa han att hon fick skylla sig själv, skriver Expressen.

– När sånt här händer får man en känsla av att bli berövad rättigheten att bestämma över sin egen kropp, säger hon till Aftonbladet.

Nyligen var Denise Larsson, som sysslat med dans under flera år, på sällskapsdans i Göteborg. När hon böjde sig ner efter sin träningsväska kom plötsligt en främmande man upp bakom henne och kilade fast hennes höfter mellan sina ben och ruskade om henne.

– Han skrattade och sa ”du får skylla dig själv när du ger tillfälle”, säger hon och fortsätter:

– Jag var inte beredd på att det här skulle hända. Jag ska inte behöva finna mig i vad som helst. För det första tog han sig friheten att röra mig och dessutom skyllde han sitt agerande på mig, det är inte okej.

Denise, som blev chockad över beteendet, blev först tyst. Men sen försökte hon tala allvar med mannen, något som visade sig vara omöjligt.

– Han frågade mig om jag inte hade någon humor. Då svarade jag att jag hade riktigt mycket humor men att det här inte var roligt alls.

Mannen ville inte alls kännas vid att han gjort något fel, utan försökte lägga allt på Denise. Till slut gav hon upp.

– Jag blev så förbannad. Inte bara för att han gjorde så här mot mig utan för att det finns män som generellt gör så här mot tjejer, säger hon och fortsätter:

– När sånt här händer får man en känsla av att man blir berövad rättigheten över att bestämma över sin egen kropp.

”Också kränkande mot män”

Denise skrev om händelsen på sin Facebooksida och riktar sig till mannen som gjorde detta mot henne, och andra som är som honom:

Om jag stod med en kopp kaffe i min hand och inte höll hårt nog i den hade jag fått skylla mig själv om du tog den då med? För att jag gav dig tillfälle? Nej, det är sådana som du som har okänsla för gränser och inget annat. Varje människa äger rätt till sin kropp och därmed även rätt till att godkänna vem som får röra vid den. Jag kan säga nej hur mycket jag vill och ändå vara full av humor”, skriver hon.

Denise förstår inte hur han kunde ta sig den friheten han gjorde – och att han inte kunde förstå vad han gjort för fel.

– Han vet inte vad jag har varit med om, eller vad jag har för gränser. Varje människa, både tjejer och killar, har rätt till sin egen kropp.

Dessutom uppmanar Denise även andra att säga ifrån om de ser någon i en liknande situation – vilket ingen gjorde denna gång.

– Någon frågade mig vad jag hade för kläder på mig. Det är inte bara kränkande mot oss kvinnor, det är också kränkande mot män och deras intelligens och självbehärskning. Det är inte vi som ska ta ansvar, det är väl även de som ska det? säger hon och fortsätter:

– Han tog min trygga dansvärld ifrån mig. Mitt mål med inlägget var att få honom att tänka efter, och ta tillbaka min sfär – det har jag gjort nu.