Smittan chockökar i våra grannländer

Smittspridningen ökar nu i  både Norge och Danmark.

Norska myndigheter klassar situationen som ”röd nivå” och har satt in kraftiga åtgärder i Bergen som är hårdast drabbat. 

– Du måste ha goda skäl för att resa till Bergen. Det är inte förbjudet men man måste vidta försiktighetsåtgärder, säger Bjørn Guldvog, chef för norska socialstyrelsen.

Danmark har nu flest nya fall av covid-19 i Norden, sett till antal invånare. Och för första gången sedan i våras har fler smittade per invånare registrerats i Norge än i Sverige.

Danmark har 2,1 nya fall per 100 000 invånare, Norge har 1,5 och Sverige 1,1, enligt TT.

Norge är ”rött”

Mellan vecka 35 och 36 fördubblades antalet nya fall i Norge, från 377 till 728. Landet har nu passerat gränsen för att klassas som ”rött”, enligt myndigheternas egna regler.

För att ett land ska vara rött ska det ha haft minst 20 nya smittade per 100  000 invånare de senaste två veckorna. Norge har tillämpat regeln för att avgöra om norrmän som återvänder från utlandet ska sitta i tio dagars karantän eller inte. I  somras var hela Sverige, utom Gotland, rött enligt den norska definitionen.

Här coronatestas människor i Bergen i Norge, en av de tre värst drabbade städerna i Norge.
Här coronatestas människor i Bergen i Norge, en av de tre värst drabbade städerna i Norge.

Smittalen i Norge kopplas främst till tre utbrott: i Fredrikstad, Sarpsborg och Bergen, rapporterar NRK. Enligt norska smittskyddsinstitutet, FHI, är det dock inte tal om att dela in landet i gröna och röda zoner.

Avråder från resor

Bjørn Guldvog, chef för norska socialstyrelsen, avråder dock från resor till landets näst största stad.

– Du måste ha goda skäl för att resa till Bergen. Det är inte förbjudet men man måste vidta försiktighetsåtgärder, säger han till NRK.

I går kväll infördes en rad nya striktare regler i staden på den norska västkusten. De gäller tio dagar framåt.

Privata möten med fler än tio personer förbjuds. Restauranger och barer måste upprätta listor över gäster. Munskydd ska användas av den som reser kollektivt. Alla som kan jobba hemifrån bör göra det.

– Vi är mitt i en pandemi och Bergen är kommunen i  landet med den mest oroväckande utvecklingen, sa stadens hälsoborgarråd Beate Husa i går enligt Aftenposten.

I Danmark har regeringen infört nya skärpta restriktioner på flera håll.
I Danmark har regeringen infört nya skärpta restriktioner på flera håll.

Även i Danmark stiger smittotalen. Det senaste dygnet har 251 nya coronafall registrerats i landet – vilket är den högsta dygnssiffran sedan april.

Skärpta restriktioner har införts i Köpenhamn, Odense och 16 kommuner i Storköpenhamn.

– Är vi oroliga? Ja, det är vi. Går utvecklingen åt fel håll? Ja, det gör den. Kan vi få ordning på det här? Ja, det kan vi, sa Danmarks hälsominister Magnus Heunicke i förrgår.

PODD Experten om riskerna

Aftonbladet Daily pratar med Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemilogi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

15 miljoner i jackpott på Stryktipset – missa inte expertens analys
Publisert:

LÄS VIDARE