80-plussare missade sina vaccinationstider – regionen utreder varför

Flera personer över 80 år fick sin första spruta mot covid-19 i vaccinationslokalerna som öppnade i Uppsala län i går.

Men det var inte så många som regionen räknat med.

– Det var några som inte dök upp, säger vaccinationssamordnaren Margareta Öhrvall.

 Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.
Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

I Uppsala län behöver inte personer som fyllt 65 år boka tid till vaccination mot covid-19. De får ett brev hem med en förbokad tid och en uppmaning om att avboka eller boka om tiden om den inte skulle passa.

Redan under den första vaccinationsdagen uteblev dock en del personer och nu utreder regionen varför, berättar Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala. 

– Vi tittar på om det var så att de inte fått brevet. Kallelserna kom ut lite sent, men vi räknade med att de skulle komma fram. Vi ska se om vi kan hitta något fel, eller om det är så att vissa inte vill vaccineras, säger hon. 

Förutom uteblivna besök gick vaccinationen som planerat under den första dagen.

– Dagen gick alldeles utmärkt och det var många som blev vaccinerade. Vi började i tre lokaler och har ytterligare två andra lokaler som vi kommer igång med i veckan nu, säger Öhrvall.

Stoppet av Astravaccinet kan påverka tidsplanen

Den här veckan kommer kallelserna gå ut i bättre tid, enligt Öhrvall. Men för att vaccin inte ska förfaras vid utebliva besök så kommer personer som fyllt 65 år att kallas med kort varsel till vårdcentraler i närheten av vaccinationslokalerna, om det finns några doser kvar vid slutet av dagen. Precis som under den första dagen. Att låta äldre personer som ännu inte kallats köa utanför lokalerna, i hopp om att få överblivna doser är inte något som regionen överväger.

– Vi vill undvika köer och känslan av att några tar sig före som inte hör hemma i just den fasen, säger vaccinsamordnaren.

Om en del äldre kommer att behöva vänta längre på vaccin nu när Astravaccinet stoppats är för tidigt att säga, anser hon. 

– Är det så att det bara blir ett stopp på ett par dagar, så kommer inte vår vaccinationsplan att ändras för den sakens skull. Men är det så att det blir ett långvarigt stopp så får vi ta till oss det och räkna på vår plan för att se om och hur det påverkar. 

Än så länge står dock regionens plan om att börja vaccinationen av fas 4 i april fast.

– Vi jobbar på det. Men det är klart att för varje ny information vi får om förseningar desto svårare blir det att hålla tidsplanen, säger vaccinationssamordnaren.

– Men just nu gör vi allt vi kan för att fortsätta vaccinera gruppen 65+. Det är det vi har som första mål.

Vaccinering av personer i 65 + gruppen startade den 15 mars i Region Uppsala.
Vaccinering av personer i 65 + gruppen startade den 15 mars i Region Uppsala.
Publisert:

LÄS VIDARE