Malmö stad riskerar miljonvite för otillåten inlåsning

Logga på IVO, Inspektionen för vård och omsorg. 
Logga på IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Personal har låst in, övervakat och begränsat boende på ett LSS-boende i Malmö stad.

Det menar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som nu kräver att åtgärderna upphör.

Annars riskerar staden miljonvite.

En verksamhet inom LSS i Malmö stad har enligt Ivo använt otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder för personer som bor på gruppboendet. Bland annat används inlåsning, som strider mot svensk grundlag. Detta rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

Ivo skriver på sin hemsida att LSS ger vissa personer möjlighet till anpassad bostad, men att den inte tillåter tvångs- och begränsningsåtgärder.

– De boende har utsatts för en rad otillåtna åtgärder. Inlåsning av enskilda strider till och med mot svensk grundlag. Rättssäkerheten är en viktig del av vår demokratiska rättsordning och syftar till att alla ska vara skyddade emot övergrepp från andra medborgare, myndighetspersoner och av samhället, säger Patrick Barringer, avdelningschef Ivo område Syd i en text på Ivos hemsida.

Andra åtgärder som använts otillåtet har varit bildövervakning, inlåsning av tillhörigheter samt begränsad tillgång till livsmedel enligt Ivo:s beslut.

Ivo hade i ett tidigare tillsynsbeslut påtalat att åtgärderna är otillåtna, men vid ett uppföljande besök framkom att metoderna fortfarande används. 

Kommunen hade tagit fram någon form av “presumtivt samtycke”, något som Ivo underkänner. Kommunen kritiseras också för att miljön i gruppbostaden är “avskalad och institutionsliknande”.

Boendet måste omedelbart upphöra med tvångs- och begränsningsåtgärderna, annars kommer Malmö stad få betala vite om 3 miljoner kronor. Åtgärderna ska redovisas senast i början av april.

Publisert: