Eskilstuna

Polisen om massbränderna: Kan vara hämndattacker

Tre män anhållna – kan finnas fler gärningsmän

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Bränderna i Eskilstuna i natt kan vara en hämndaktion mot polisen.

Det säger Christer Sjökvist, polischef i Eskilstuna, under en pressträff.

– Vi kopplar det till gripandet av en grovt kriminell person för några veckor sedan.

Kaoskvällen i Eskilstuna började med en inringare som larmade om en beväpnad man som synts i Torshälla. Samtidigt som polisen åkte på det larmet började det brinna i staden. Och det fortsatte att brinna på plats efter plats i två timmar.

Polisen misstänker att det första samtalet om en beväpnad man var ett falsklarm.

– Vi kan inte gå in på varför vi tror att det här är uppstarten men det finns saker som tyder på att det var ett falsklarm. När flera resurser kopplades in på detta larm började det komma in larm om bränder på olika platser, säger Christer Sjöqvist, under en pressträff på måndagsförmiddagen.

Foto: Tobias Sternhag

Polisen var på plats i Eskilstuna även efter att brandkaoset ebbat ut.

Foto: Peter Wixtröm

Kan finnas fler gärningsmän

Tre personer, som är kända av polisen sedan tidigare, har anhållits skäligen misstänkta för grov skadegörelse i samband med händelserna. Men polisen utesluter inte att det rör sig om fler gärningsmän. Det med tanke på att de 20-tal bränderna var startade på ett stort geografiskt område under en och en halv timme.

Polisen undersöker nu motivet till nattens brand. En teori är att det rör sig om en hämndaktion mot polisen.

– Motivet ska utredas. Men vi tittar på om det är kopplat till att en grovt kriminell här blev häktad för några veckor sedan, misstänkt för grova brott. Flera i personens närhet är också frihetsberövade. Kopplat till detta har polisen gjort flera beslag, säger Christer Sjöqvist.

– Om syftet var att hämnas på polis eller visa lojalitet vet vi inte. Men utesluter inte heller att motivet kan vara något annat, säger han.

”Fruktansvärt att utsätta bekanta”

En av bränderna startade på polisstationen. Det förekom också tidiga uppgifter om att brandbomber ska ha kastats mot poliser och en polisbil. Men Christer Sjökvist kan inte bekräfta uppgifterna.

– Det är sannolikt så att det fanns en polisbil där branden startade vid polisstationen. Men jag har inga uppgifter att det kastats mot polisbilar.

Polisen tar nu höjd för att det kan komma nya dåd och har tagit in extra polisresurser under dagen och natten.

– Vi kommer att förstärka polisresurserna i Eskilstuna, öka vår synliga närvaro och vår förmåga utifall fler gärningar skulle inträffa.

Hur ser ni på att det här kan vara en hämndaktion mot polisen?

– Mycket allvarligt. Det behöver väl inte sägas att det är ju ingen framgångsrik strategi. Vi kommer inte att sluta göra vårt jobb för att någon visar missnöje på det sättet. Det är bara fruktansvärt att man kan utsätta sina bekanta för detta och sprider mycket otrygghet. Jag är ganska upprörd just nu. Ska man slippa vårt intresse får man sluta begå brott helt enkelt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Flera bilar eldhärjades svårt i natten brandkaos.

Foto: Peter Wixtröm

Samma eldhärjade bil dagen efter kaoset.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Publisert:

LÄS VIDARE

Brandkaos i Eskilstuna – tre unga män gripna

ÄMNEN I ARTIKELN

Eskilstuna