Amazon

Amazonanställda bajsar i påsar

Av: 

Emil Salmaso

NYHETER

Anställda på Amazon kissar i flaskor och bajsar i påsar för att hinna med sina leveranser, visar dokument The Intercept publicerat.
Nätjätten har förnekat kännedom om problemen – men interna mejl visar annat.

I en uppmärksammat inlägg på Twitter frågade Amazon i veckan om någon verkligen tror på att företagets anställda kissar i flaskor för att hinna med sitt arbete.

Inlägget kom som ett svar på den republikanske politikern Mark Pocans kritik av företagets dåliga arbetsvillkor och motarbetande av fackföreningar, som lyfts vid flera tillfällen de senaste åren.

”Om det med att kissa i flaskor vore sant skulle ingen arbeta för oss”, skriver företaget från sitt officiella konto.

Amazon har hamnat i blåsväder förr.
Amazon har hamnat i blåsväder förr.

Förare bajsar i påsar

Men dokument och interna mejl som tidningen The Intercept tagit del av visar att Amazon har känt till problemen med att förare bajsat i påsar och kissat i flaskor i över ett år.

”Avföring har hittats i en Amazonpåse som återlämnats av en förare. Det här är det tredje gången på två månader som påsar med avföring hittats vid återlämning. Vi förstår att nödlägen kan uppstå på vägen, och särskilt under covid har förare haft svårt att hitta badrum under leveranserna”, skriver en av Amazons logistikchefer i ett mejl från maj 2020.

”Oavsett kan förare inte, FÅR INTE, återlämna påsar med bajs på stationen”.

Chefen fortsätter mejlet med att man även upptäckt andra typer av ohygieniskt sopor, så som ”använda ansiktsmasker, handskar och flaskor med urin”.

Vanliga påsar. Arkivbild.

Genom att skanna koden på påsen skriver chefen att man lätt kan identifiera den anställde som lämnat in påsen.

”Den här typen av beteende är oacceptabelt… Det kanske kan verka uppenbart, men var tydliga med att anställda INTE får lämna in bajs eller flaskor med urin i påsar”.

Logistikchefen avslutar mejlet med att Amazon prioriterar anställdas hälsa och säkerhet.

”Hotar inte fackligt anslutna”

Tidningar som the Guardian och New York Times säger sig ha pratat med Amazon-anställda som menar att de inte har tid att gå på toaletten.

Arbetstempot på vissa platser har sagts vara så högt att anställda inte hinner äta lunch. Kvinnor har berättat att de fått missfall av stressen, och villkoren har kallats för ”modernt slaveri”.

Enligt New York Times satte Amazon-ledningen nyligen upp lappar på ett kontor i Virginia i USA om att anställda som är fackligt engagerade inte kommer att hotas med sparken, förhöras eller övervakas.

Amazon har inte svarat på the Guardians förfrågan om en kommentar. Till Aftonbladet har Amazon tidigare svarat att kritiken inte stämmer.

– Vi bevisar varje dag att vi är en rättvis arbetsgivare, har Michael Schneider, PR-chef hos Amazon skrivit i mejl till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allt du behöver veta om Amazons intåg i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Amazon

E-handel

Urin

Fackförbund

Näthandel