Adolf Hitler vinner val i Namibia

Av: Sophie Tanha

Publicerad:

En politiker döpt efter Adolf Hitler har vunnit ett lokalt val i Namibia.

Med 85 procent av rösterna valdes Uunona Adolf Hitler till rådman i staden Ompundja.

Men han tar avstånd från handlingarna som begåtts av sin namne.

Uunona Adolf Hitler, 54 år, säger till tyska Bild att hans far antagligen inte visste vad Adolf Hitler egentligen stod för när han valde att döpa sin son efter honom.

– Det betyder inte att jag vill förtrycka regionen och det betyder inte att jag strävar efter världsherravälde, säger han till tidningen och skrattar.

Kallas för Adolf

Uunona Adolf Hitlers politiska intresse kom snarare från motsatt håll. Han började sin karriär som aktivist mot apartheiden och tillhör Swapo-partiet, som delar den inställningen.

– Det var ett vanligt namn för mig som barn, det var inte förrän när jag växte upp som jag lärde mig att den här mannen ville förtrycka hela världen och dödade miljontals judar. Jag vill inte ha något att göra med såna saker, säger han.

I de flesta sammanhangen presenterar Uunona Adolf Hitler sig enbart som Uunona Adolf. Hans fru och vänner kallar honom bara för Adolf, ett inte helt ovanligt namn i de delar av Afrika som likt Namibia var kolonialiserat av Tyskland. Men han kan tyvärr inte byta namn helt och hållet, även om han så skulle vilja det nu.

– Det finns i alla officiella dokument nu. Det är för sent för det, säger den nyvalde lokalpolitikern till Bild.

Publicerad: