Dömde mannen filmade Federleys program – efter infomötet

Fredrick Federley visste om att mannen var dömd för pedofilibrott – och han har uppgett att han och mannen gick skilda vägar.

Trots det gjorde han filmer med honom, som lades ut på C-toppens officiella politiksidor på nätet.

– Detta är filmer som gjorts i huvudsak hemma hos Fredrick Federley och då har han vid några tillfällen tagit hjälp av den här personen, säger Centerpartiets pressekreterare Amanda Florin.

Centerpartiets andre vice ordförande, EU-parlamentarikern Fredrick Federley, meddelade för knappt två veckor sedan att han tar paus från politiken. Anledningen är att en man som han tidigare har varit ”närstående” är dömd för grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen, grovt barnpornografibrott vid 38 tillfällen samt flera andra sexbrott mot barn.

Aftonbladet kunde i förra veckan berätta att Federley medverkat på ett möte med den dömde mannen och Kriminalvården i september.

Syftet med mötet var att upplysa dem om att Kriminalvården och socialtjänsten beslutat att informera människor i deras närhet om mannens brott. Detta eftersom det handlar om brott mot barn.

På mötet informerades även Federley om mannens brott.

Tre dagar efter mötet – den 14 september – ska Federley i samtal med Kriminalvården sagt att han och mannen gått skilda vägar, enligt Aftonbladets uppgifter.

När uppgifterna om att Federley känt till mannens brott nådde Centerpartiet i slutet av november, menade partisekreterare Michael Arthursson att förtroendet för C-toppen var skadat.

– Det som gör det extra bekymmersamt är att det har framkommit att han har vetat om vad den här personen har gjort under en längre tid och det har ju skadat förtroendet för honom, sa han till TT.

Fredag med Fredrick vecka 37 är ett av flera program som tagits bort från Federleys sociala medier.
Fredag med Fredrick vecka 37 är ett av flera program som tagits bort från Federleys sociala medier.

Programmen är bortplockade

Aftonbladet kan nu berätta att mannen har medverkat i inspelningen av Fredrick Federleys internetprogram ”Fredag med Fredrick”. Programmet, som bland annat tar upp aktuella politiska frågor, finns på Federleys officiella kanaler på Youtube och Facebook. Den dömde mannen har filmat och intervjuat Federley i programmen.

Flera program som publicerades efter mötet med Kriminalvården har nyligen tagits bort från nätet. Det handlar bland annat om filmer som lades upp den 18 september och 9 oktober, alltså efter det att Federley fick information om mannens brott från Kriminalvården.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har de tagits bort för att den dömde mannen står bakom kameran.

Centerpartiet fick nyligen reda på detta

Centerpartiet bekräftar att den dömde mannen varit med på inspelningar av programmet.

– Centerpartiet fick nyligen reda på detta. Detta är filmer som gjorts i huvudsak hemma hos Fredrick Federley och då har han vid några tillfällen tagit hjälp av den här personen. Personen har aldrig anlitats av eller fått betalt av Centerpartiet, säger Amanda Florin, pressekreterare för Centerpartiet.

Är det filmer som är inspelade både före och efter mötet med Kriminalvården den 11 september?

– De aktuella filmerna producerades vad vi förstår mellan den 9 och 29 september. Då kände dock inte partiet till varken den här personens brott eller något möte med Kriminalvården. Det kom till vår kännedom långt senare.

Mannen dömdes 2014 till nio års fängelse. Han blev villkorligt frigiven i januari och står under övervakning från Kriminalvården. Aftonbladet har varit i kontakt med den dömde mannen.

Han vill inte medverka i någon intervju.

– Jag pratar inte med pressen, säger han.

”Vi har gått skilda vägar”

Fredrick Federley informerade Centerpartiet om mannens brott först i november. I den enda mediekommentaren han har lämnat (den 26 november) skriver han: ”De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar.”

Federley har dock inte specificerat när de gick skilda vägar.

Enligt Dagens Nyheter var det lokala centerpartister som slog larm om Federley och den dömde pedofilen till partiledningen. De skickade ett brev till partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson, enligt tidningen.

Partiet har sedan dess fått nya uppgifter om att Federley känt till att mannen var dömd för brott.

Men Federley ska ha sagt att mannen var oskyldig, enligt DN.

Varken partiledare Annie Lööf eller partisekreterare Michael Arthursson vill ställa upp på intervju. Partiet hänvisar i stället till uttalanden från förra veckan.

– De uppgifter som framkommit har skadat förtroendet för Fredrick Federley och det vet han om. Men i dagsläget kan vi inte ha de samtalen med Fredrick, vi får avvakta, sa Annie Lööf till TV4.

Enligt uppgifter som SVT tagit del av har Centerpartiets ledning i förra veckan tagit emot ett brev av personer som känt Fredrick Federley länge.

I brevet ska det framkomma att Federley redan i juni i år kände till att den dömde mannen suttit i fängelse för ett grovt brott och enligt annan information som SVT tagit del av ska Federley ha känt till att domen handlade om övergrepp på barn.

Centerpartiet uppger till SVT att de ska ge besked på hur partiet ska agera i morgon.

PODD Lena Mellin om Fredrick Federley

Aftonbladet Daily med Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE