Superrekord för posten efter Black Friday

Publicerad:
Arkivbild från en av Postnords terminaler.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Arkivbild från en av Postnords terminaler.

NYHETER

Den digitala ruschen på Black Friday ledde till ett superrekord, enligt Postnord.

1,3 miljoner paket hanterades i Sverige – på bara ett dygn. Detta är en ökning med 25 procent jämfört med förra årets rekorddygn. 

I Skåne slås också rekord.

– Vi har aldrig sorterat så mycket paket i vår spridningsprocess tidigare, säger Åsa Holmgren, terminalchef på Toftanäs i Malmö.

Under natten mot tisdag hanterades 1,3 miljoner paket av Postnord, vilket av posten själva beskrivs som ett superrekord.

Enligt Postnord ligger coronapandemin bakom, som gjort att man förflyttar en stor del av handlandet online.

– Vi förutspådde att detta skulle bli ett nytt rekordår, vi hade såklart en prognos, men att hantera nära 1,3 miljoner paket under ett och samma dygn är stort, jag är stolt. Det här är den roligaste perioden på året, men också den mest intensiva och alla våra medarbetare sliter nu för fullt för att vi ska få ut alla paket i tid. Hittills rullar allt på enligt plan, säger Mathias Krümmel, chef för Produktion på PostNord i ett pressmeddelande. 

På paketterminalen Toftanäs i Malmö har det också slagits rekord natten till tisdagen.

– Det kan jag absolut säga, att det senaste dygnet har vi hanterat över 239 000 paket, 239 673 för att vara exakt. I det som vi har sorterat natten till idag (reds. anm: tisdag), så har vi över 90 000 paket, vi har aldrig sorterat så mycket paket i vår spridningsprocess tidigare.

Igår skickades 149 000 paket ut från terminalen vidare uppåt i landet, de omkring 90 000 paket som sorteras och skickats ut idag ska delas ut i södra Skåne.

– Då räknar jag inte ens med det som ska gå ut härifrån uppåt i landet i kväll, det är just nu uppe i 76 000, säger Åsa Holmgren.

Även om Åsa Holmgren inte vågar förutspå exakt hur många paket som man kommer att hantera på terminalen i veckan, säger hon att det rör sig om omkring en miljon – kanske till och med mer.

– Vi ser en ökad e-handel från år till år men i år är det såklart pandemin som gör att volymerna sticker iväg ytterligare, och att folk väljer att e-handla istället för att besöka butikerna. Det är det vi tror spelar in, såklart.

Foto: Jan-Allan Eklund
Åsa Holmgren, terminalchef på Postnords paketterminal Toftanäs i Malmö.

Det beräknas vara en ökning på omkring 20-25 procent jämfört med motsvarande tid förra året.

– Vi tror över hela perioden att det kan röra sig om 30 procent.

– Jag vill passa på att lyfta det fantastiska jobb som alla medarbetare här på Toftanäs gör. Det är en fröjd att se vilket engagemang, vilja och att alla vet vad som förväntas och har en enorm vilja att leverera.

Har ni behövt bemanna upp någonting inför den här perioden?

– Oh, ja. Det har vi gjort. Vi har extraanställt ungefär 50 medarbetare under den här perioden, vi har extra kapacitet inne i form av extra transporter, vi kör på lördagarna och vi börjar tidigare och slutar senare. Så vi har stärkt upp så mycket det bara går. Det gör vi en bit in i januari, många tror att det här tar slut den 23 december men det fortsätter i januari, för sen kommer det ju rea efter jul.

I och med att det finns rekommendationer om att undvika trängsel i butiken valde många att handla online istället i år. Postnords chef för produktion, Mathias Krümmel, belyser därför vikten av att undvika trängsel när man nu ska gå och hämta ut sina paket.

– Många av helgens paket är nu ute hos ombuden eller på väg till dem och vi vill fortsätta påminna alla om att vara extra försiktiga när man hämtar ut sitt paket i år. Många ombud har begränsat med utrymme och det kommer att vara högt tryck ända fram till jul. Vi uppmanar därför alla till att förbereda sina upphämtningar genom att legitimera sig i PostNord-appen, hämta upp sitt paket på andra tider än rusningstid för att minska trängsel och väl på plats att hålla avstånd och undvika fysisk kontakt, säger Mathias Krümmel.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE