Publicerad:
Uppdaterad:

Skärpta coronaråd i Skåne – fler sjukhusfall

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander.

Coronaråden i Skåne skärps på grund av ökad smittspridning.

Folk uppmanas att inte shoppa i onödan, gå på fester eller att åka kollektivt.

– Läget är allvarligt, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

Undvik att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Livsmedelsbutiker och apotek får endast besökas om det är nödvändigt.

Det är några av de skärpta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten (FHM), i samråd med det regionala smittskyddet, har beslutat om att införa i Skåne med anledning av en ökad smittspridning.

– Från den ena veckan till den andra har vi sett en fördubbling av antalet fall och samtidigt har vi sett antalet personer som är inlagda i den skånska sjukvården har ökat de senaste dagarna. Även om det i jämförelse med i våras är på en låg nivå är det allvarligt, säger Eva Melander, Region Skånes smittskyddsläkare, till TT.

Hon konstaterar också att antalet fall ökat på särskilda boenden ute i kommunerna.

Fler på sjukhus

Antalet patienter som är inlagda på vårdavdelning har ökat från 38 till 48 det senaste dygnet och antalet covidsjuka som får vård på iva är uppe i sex personer. Eva Melander beskriver det som "ett helt annat läge" än bara för några veckor sedan vad väller antalet inrapporterade smittofall per dag.

– Det är ökningstakten som vi och Folkhälsomyndigheten reagerar på och det var därför de (FHM) tog kontakt med oss i går igen, säger Melander.

TT: Om man nu avråds från att besöka exempelvis köpcentrum och museer – har det varit en diskussion om att stänga dem helt och hållet?

– Nej, vi är inte där ännu. Det handlar om att hitta åtgärder som begränsar risken för smittspridning samtidigt som man till varje pris vill ha samhället i gång och att folk ska må bra. Det här är en balansgång, men i den situation vi är nu vill vi börja med de åtgärder vi inför nu. Funkar det så är det bra, blir det en fortsatt smittspridning trots detta får vi ta till andra åtgärder.

Håller kvar publiktak

Samtidigt meddelar länsstyrelsen att man håller fast vid publiktaket på 50 personer i Skåne för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, men det har inte varit några diskussioner om att stänga helt för publik.

– Vi vill inte ge dubbeltydiga signaler. Nu säger vi att det är allvar och då kan vi inte med hedern i behåll att säga: "varsågod, kom in fler besökare". Men det har ännu inte varit någon diskussion om att stänga.

Ökningen har skett i alla åldrar, men framför allt dominerar de yngre åldersgrupperna. Nu uppmanas invånare i Skåne att avstå från fester och att gå på exempelvis konserter.

– Det här rör sig på alla fronter. Smittspridningen har skett i samband med fester, arbetsplatser, after works och andra sociala sammanhang. Även i samband med begravningar, säger Eva Melander.

Skåne är den andra regionen i Sverige som får skärpta allmänna råd och de gäller inledningsvis till den 17 november. Den 20 oktober fattades ett liknande beslut för Region Uppsala.

Ökar i andra delar

Smittspridningen ökar även i resten av södra delen av landet och flera regioner larmar om hur antalet fall nu ökar.

– Det har hänt en del sedan en månad tillbaka – då, i mitten av september, såg vi att antalet fall började öka. Det fortsätter att stiga med ungefär 50 nya fall per vecka, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö under en pressträff på tisdagen.

I Region Kalmar har strax under 100 nya fall bekräftats denna vecka, och i Kronoberg konstaterade man i ett pressutskick i slutet av förra veckan att det finns en "påtaglig smittspridning i vissa kommuner".

Siffror över antalet smittade har dragit iväg uppåt även i Halland. Sedan förra månadsskiftet ses en ökning, och enligt de senaste siffrorna upptäcktes smittan hos knappt 140 personer i mitten av oktober månad, uppger regionen på sin hemsida.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om antal covidpatienter på iva.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN