Sprickor skymtar på nytt i pressat L

Jesper Karlsson/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2021-06-24

Många ledande liberaler sluter upp bakom partiledaren Nyamko Sabuni, medan andra är fortsatt skeptiska. Arkivbild.

Tidspressade toppliberaler överlägger i rådande regeringskris.

På vissa håll blottläggs de tidigare striderna inom partiet. På andra sluts det upp tätt kring Nyamko Sabuni.

Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm, tycker att partiledaren borde ha konsulterat partiledningen och partistyrelsen innan hon gjorde ett nytt utspel. Det är huvudlöst agerat, säger hon till Expressen.

– Vi har lite drygt två procent av väljarna. Det är en dumdristig sak att driva fram ett extraval, vi behöver arbeta för att stärka vårt parti inför det ordinarie valet, säger Starbrink till Aftonbladet.

En källa inom partiet säger till Aftonbladet att partiledningen är fanatisk i sitt vägval och ”surrat fast sig vid masten” på en båt som är på väg mot avgrunden. Men trots meningsskiljaktigheter finns det inget som tyder på att Nyamko Sabuni kommer att ändra sig, uppger andra för Expressen.

Pekar mot C och V

Men enligt vad de liberala riksdagsledamöterna Lina Nordquist och Roger Haddad säger till TT rådde det ingen öppen oenighet vid partistyrelsens krismöte på torsdagen. De anser inte heller att Sabunis nya utspel strider mot vad man har kommit överens om inom partiet.

– Hon upprepar egentligen bara det hon sa inför måndagens omröstning: Om Vänsterpartiet bidrar till att fälla den här regeringen så finns inte Januariavtalet längre, säger Haddad, som stått bakom partiledningens vägval.

Nordquist, som röstade emot Nyamko Sabunis nya vägval i våras, går inte heller emot partiledaren i detta läge. Hon anser att bollen ligger hos Centerpartiet.

Flera ledande L-namn vill förflytta rampljuset. Riksdagsledamoten Fredrik Malm skriver på Twitter att Socialdemokraterna och Centern utsätter L för ”välregisserad utpressning”. Gulan Avci skriver att det är ohederligt av S att försöka skuldbelägga L ”för detta kaos”.

”Lööf måste välja”

Lina Nordquist och Roger Haddad önskar i vilket fall som helst inte ett extraval. De ser fortfarande andra lösningar.

– Annie Lööf måste välja om hon vill försöka fortsätta och riskera inflytande från V eller om hon vill gå över till den borgerliga sidan och riskera inflytande från SD. Väljer hon inte så blir det extraval. Jag ser inga andra alternativ, säger Nordquist.

Roger Haddad blickar mot Vänsterpartiet.

– I och med att C nu backar från sina positioner och sträcker ut en hand så måste V svara på uttalandet från Annie Lööf.

Deras riksdagskollega Joar Forssell tycker dock att partiet avfärdade Centerpartiet för snabbt.

– Vi ska agera varsamt och inte låsa oss direkt. Vi har partirådsbeslut på att vi vill ha en borgerlig regering men också att vi kan samtala med alla partier. Då är det rimligt att vi också gör det för att se var vi får igenom mest, säger han till Svenska Dagbladet.

Såg ut att få tid

Ett sjudande missnöje visar att det som har hänt under den gångna veckan har blåst liv i konflikten inom L igen, enligt den liberale statsvetaren Svend Dahl, som är chefredaktör för tankesmedjan Timbros tidning Smedjan.

– Vi har haft en lugn period där det var tänkt att det här strategivalet skulle sjunka in och det fanns ändå tecken på att man skulle kunna gå till val som ett enat parti, säger han till TT.

Liberalerna behövde få tid att återupprätta ett förtroende bland borgerliga väljare, anser Dahl, som sedan tidigare har uttryckt stöd för Nyamko Sabunis linje.

– Men nu måste man plötsligt snabbspola processen eftersom vi eventuellt står inför ett extraval, så det är klart att det är jättesvårt, säger han.

Som Dahl ser det har Sabuni gjort det enda hon kunnat göra: fortsatt framåt. Att det höjs missnöjda röster ser han inte som förvånande, men likväl som ”djupt allvarligt”.

– Normalt sett i ett politiskt parti som har dåliga opinionssiffror sluter man upp bakom partiledaren. Det här säger något om att delar av L inte fungerar särskilt bra.