Tegnells råd inför midsommar: Var helst vaccinerad

Virusvarianterna kom återigen upp till ljuset under torsdagens presskonferens.

I centrum stod den ökande deltavarianten, som stiger såväl i Sverige som i övriga Europa.

Men trots ökningen kvarstår nuvarande rekommendationer inför midsommar.

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell kunde konstatera en nedgång av den i nuläget dominerande alphavarianten, kunde de även se en ökning av deltavarianten.

I dagsläget kan Folkhälsomyndigheten konstatera 207 rapporterade fall av deltavarianten i Sverige. Den är spridd i 13 regioner, men i framförallt i Värmland, Blekinge och Kronoberg.

Men något besked om huruvida delta är på väg att bli dominerande i Sverige var i dagsläget för tidigt att säga.

– Som ni ser ligger den fortfarande nere på låga nivåer, men vi får se. Den stiger och alphavarianten går ner. Vi får se vilken som blir dominerande på sikt. Det är än i dag något oklart, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell under en pressträff.
Anders Tegnell under en pressträff.

Troligtvis mer smittsam

Enligt rapporter från Storbritannien, där deltavarianten nu är dominerande, är delta mer smittsam och ger möjligen även en svårare sjukdom.

Men enligt Tegnell finns all anledning att tro att vaccinet är lika effektivt mot delta som de andra varianterna. Dessutom verkar de nuvarande smittskyddsåtgärderna fungera bra.

– Vi har skärpt hanteringen av identifierade fall och smittspårningen något. Vi har också fått igång en typning av prover i landet, den var redan igång men är nu aktiverad, för att under en period kunna följa på nationell nivå hur utvecklingen av olika varianter utvecklar sig, säger Tegnell.

Midsommarfirandet

Inför midsommar ges inga specifika råd och rekommendationer. Det viktigaste inför högtiden är att följa de allmänna råd som redan gäller.

– Träffas i små grupper, inte starta nya kontakter nu som kan innebära nya smittkedjor, och definitivt inte ge sig iväg till något midsommarfirande om man har de minsta symtom, svarar Tegnell.

– Och helst vara vaccinerad förstås, om det är möjligt.

Anders Tegnell uppmanar att träffas i små grupper om det ska midsommardansas.
Anders Tegnell uppmanar att träffas i små grupper om det ska midsommardansas.
Publisert:

LÄS VIDARE