Regeringen avfärdar V-hotet: Oseriöst

TT

Publicerad 2021-06-15

Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Oseriöst, tycker justitieminister Morgan Johansson (S) om Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring kring hyresfrågan.

Men hotet kvarstår.

– Jag har gett 48 timmar till statsministern. Så jag inväntar det, replikerar Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar i Studio Ett.

Tidigare på tisdagen gav Dadgostar regeringen en tidsfrist på två dygn för att antingen slopa förslaget om fri hyressättning i nyproduktion eller att starta nya förhandlingar där Hyresgästföreningen ingår.

Regeringen skickade fram justitieminister Morgan Johansson (S) i stället för statsminister Stefan Löfven att svara på V-utspelet.

– Vi tycker inte att man behöver vänta 48 timmar. Det här är vårt svar, sade Morgan Johansson på en pressträff.

Han betonade att det inte finns något regeringsförslag som kan dras tillbaka. Utredningen har just skickats på remiss.

– Det finns gott om tid att justera ett förslag senare. Men vi kan ju inte dra tillbaka ett förslag som inte finns, understryker han.

Vad gäller kravet om att förhandla med Hyresgästföreningen säger Johansson att regeringen har kontakt med den ofta. Men regeringen måste prata med alla berörda parter.

Han anser att Vänsterns hot om misstroendeförklaring är oseriöst.

”Halsstarrigt”

– Misstroende är politikens kraftigaste verktyg och måste hanteras med omdöme. Att hota med misstroendeförklaring på grund av ett förslag som inte finns är halsstarrigt, säger Johansson.

Han tycker att tajmingen är dåligt vald – att riskera en regeringskris mitt under en pandemi.

– Jag tror inte att medborgarna vill ha en politisk kris ovanpå allt annat nu, säger han.

Han pekar också på de problem som troligen uppstår om regeringen faller och en ny regering ska bildas.

– Det här är ingen lek. Jag skulle därför vilja uppmana alla omdömesgilla personer att inte fatta några förhastade beslut, säger Johansson.

TT: Tror du att V skulle fälla en socialdemokratisk statsminister?

– Jag måste ju tro att de menar det de säger. Om de vill väcka detta måste ju andra partiet i riksdagen tänka på hur de förhåller sig till det.

V inväntar Löfven

Nooshi Dadgostar säger i Sveriges Radios Studio Ett att hon kommer vänta tidsfristen ut och att hon hoppas statsminister Stefan Löfven – inte Morgan Johansson – då går med på något av kraven.

Annars kommer hon att göra verklighet av sitt hot.

– Då kommer statsministerns förtroende behöva prövas i riksdagen på ett eller annat sätt. För då finns inget stöd för den här regeringen om vi inte är regeringsunderlag. Det är därför vi så gärna velat lösa det här och sträcka ut en hand, säger Dadgostar i Studio Ett.

Huruvida V är redo att göra gemensam sak med ideologiska motståndare som Sverigedemokraterna vid en eventuell omröstning i riksdagen är en fråga som Dadgostar skjuter på framtiden.

– Vi får diskutera det vidare hur det ser ut när det gäller tekniska frågor.

Följ ämnen i artikeln