Jordskalv i väst – "Vaknade med ett ryck"

Av:  TT

Jordskalvet inträffade utanför Grebbestad. Arkivbild.
Jordskalvet inträffade utanför Grebbestad. Arkivbild.

Ett ovanligt kraftigt jordskalv inträffade i havet 1,5 mil väst om Grebbestad i Bohuslän tidigt på söndagsmorgonen.

Och platsen gör händelsen "extra spännande".

Exakt klockan 4.05 brakade det loss och magnituden uppskattades till 2,7, skriver Svenska nationella seismiska nätet på sin hemsida.

En effektiv väckarklocka för Anna Nödtveidt som bor i Grebbestad.

– Jag vaknade med ett ryck strax efter 04, och då skakade det i hela huset. Jag har ett vitrinskåp med glas som står precis utanför sovrummet och då hörde jag hur glasen klirrade, säger hon till Strömstads tidning.

"Extra spännande"

Jordskalv i liknande styrka förekommer mellan tre och fem gånger per år runt om i Sverige. Vanligtvis börjar skalv kännas från strax under 2,0 på Richterskalan, enligt Björn Lund som är seismolog vid Uppsala universitet dit Svenska nationella seismiska nätet är kopplat.

Morgonens skalv kändes och hördes även i orter som Tanum, Fjällbacka och Strömstad.

– Det är alltid lite spännande med lite större skalv och det här är extra spännande eftersom det skedde i just det här området, säger Björn Lund.

– Vi har inte särskilt många småskalv registrerade i området under de senaste 20 åren. Men den största jordbävningen som uppmätts med instrument i Sverige skedde faktiskt bara omkring två mil ifrån skalvet i morse, fortsätter han.

Sveriges största skalv

Seismologen pratar om Oslofjordskalvet som inträffade 1904. Då landade magnituden på 5,4 och skalvet kändes över hela södra Sverige, Norge och Danmark. Precis som nu skedde det på en söndagsmorgon, berättar Björn Lund.

– Strax innan högmässan så kyrkklockorna ringde och det var väldigt stor uppståndelse. Ingen person skadades allvarligt men däremot rasade och sprack en hel del skorstensstockar i Bohuslän, och mycket puts och murar fick sprickor, säger han.

Att större skalv förekommer just här är ingen slump.

– I Oslofjorden och runt södra Norge finns en svaghetszon, där plattan började spricka för längesen.

Publisert: