Kommunen ska kompensera 165 drabbade i det stora PFAS-målet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

År 2013 upptäcktes att dricksvattnet i Kallinge förorenats av giftiga PFAS-ämnen.

I dag har det kommunala vattenbolaget dömts som ansvariga för ha orsakat 165 invånare personskada.

”De halter av PFAS som uppmätts hos dem som varit anslutna till Brantafors vattenverk är bland de högsta som uppmätts i världen” skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Blekinge tingsrätt har i dag beslutat att det kommunala vattenbolaget Ronneby miljö och teknik AB, RMT, ska ersätta 165 privatpersoner som ovetandes haft den giftiga kemikalien PFAS i sitt dricksvatten.

RMT ska ersätta de 165 Kallingeborna som deltagit i stämningen mot kommunen för “personskada i form av förhöjda halter PFAS i blodet innebärande ökade hälsorisker och fysiska förändringar och försämringar av kroppen”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Blekinge tingsrätt.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Blekinge tingsrätt.

Däremot ska inte RMT ersätta de 165 Kallingeborna som fått kemikalien PFAS i sitt dricksvatten för “deras befogade oro för ohälsa och försämrad hälso- och livsprognos”, uppger tingsrätten.

Beslutet kommer efter en mångårig process som inleddes 2013 när det uppdagades att det cancerframkallande giftet fanns i dricksvattnet.

Källan till det förgiftade vattnet är vattenverket Brantaforsverket som försörjde de boende i Kallinge och och nordvästra Ronneby med drickvatten.

Vattnet från verket hade förorenats av brandskum som användes vid den närliggande brandövningsplatsen på Blekinge flygflottilj sedan mitten av 1980-talet.

Skummet som användes för att släcka olje- och bensinbränder innehöll PFAS-ämenen som sedan spridit sig till grundvattnet och vidare till dricksvattnet, enligt domen.

Efter att föroreningen upptäckts togs blodprover under flera år på invånarna och enligt tingsrätten är halterna hos av PFAS-ämnen i blodet på de personer som druckit vatten från Brantaforsverket bland de högsta som uppmätts i världen.

2016 lämnades en stämningen in mot RMT och i dag – drygt sju år senare – dömdes det kommunala bolaget som ansvariga.

“Eftersom kärandena i allt väsentligt vunnit målet ska RMT ersätta dem för deras rättegångskostnader” skriver tingsrätten som varit enig i sitt beslut.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN