Nytt åtal mot nätverk med Encro-bevisning

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Personer med koppling till ett kriminellt nätverk i Trollhättan åtalas bland annat för att ha misshandlat en man med golfklubba. Arkivbild.

NYHETER

Flera enligt polisen tongivande personer inom ett kriminellt nätverk i Trollhättan åtalas för inblandning i en rad grova brott.

Återigen är det bevismaterial från Encrochat som varit avgörande i utredningen.

Åtalet, som lämnades in till Vänersborgs tingsrätt under torsdagen, rör bland annat två mordförsök mot en man i Stockholms län samt en grov misshandel i Trollhättan. De inblandade har kopplingar till ett kriminellt nätverk och flera av dem har tongivande roller, enligt polisens bedömning.

– Det kallas för Kronogårdsnätverket, och det är unga killar från Kronogården i Trollhättan och det flesta är kända sedan tidigare för kriminalitet, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brottssektionen i polisområde Fyrbodal.

Kartlade offret

Båda mordförsöken riktades mot en familjemedlem till en man som var skyldig nätverket pengar. Det första försöket ägde rum i april förra året.

Familjemedlemmen ska enligt stämningsansökan ha fått ett vapen riktat mot sig. Pistolen var skarpladdad, men den klickade och inget skott avlossades. En 26-årig man åtalas för själva mordförsöket, medan ytterligare ett antal personer åtalas för medhjälp genom att de exempelvis skaffat fram vapen och hyrbilar och kartlagt offret.

Det andra mordförsöket ägde rum i juni samma år, då en 23-årig man sköt familjemedlemmen i låret. En 33-årig man anklagas i båda fallen för att ha planerat mordförsöken.

Stoppade bil

Den grova misshandeln rör en händelse där en man stoppades av flera personer när han körde sin bil i Kronogården. Mannen blev därefter knivstucken, medan en kompis till honom misshandlades med en golfklubba. Fem personer åtalas för detta.

– I och med att det inte är någon som berättat någonting direkt så är det bara spekulationer från vår sida. Men det har spekulerats i att det har med hans bil att göra. Han har en fin bil och har vid något tillfälle kanske kört ifrån den som senare misshandlar honom, det är en idé som vi har, säger Timmersjö och fortsätter:

– Det är inga allvarliga saker, vi tror inte att det har med något kriminellt att göra på det sättet.

"Inte gått"

Som bevisning åberopas bland annat konversationer från den krypterade tjänsten Encrochat.

– Efter misshandeln kan vi se hur de inblandade pratar med varandra om händelsen, vem som får uppdraget att ta på sig knivskärningen. Det står i klartext i de här chattarna vi fått fram, säger Sten-Rune Timmersjö.

TT: Var hade ni varit utan chattarna?

– Det hade nog inte gått att lösa. Målsägarna är inte speciellt villiga att ställa upp, så det hade nog inte gått.

Publicerad: