Kände artisten greps före nyårsfest på hotell

Uppdaterad 2021-01-03 | Publicerad 2021-01-02

En känd artist häktades i dag för stämpling till människorov mot en annan känd artist.

På nyårsafton hade han bokat ett helt våningsplan på ett hotell – men greps en timme före tolvslaget och missade festen, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det är ett mycket allvarligt brott, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Den uppmärksammade kidnappningen ägde rum i mitten av april 2020.

Ett par veckor senare spreds bilder från händelsen, där en välkänd artist med många miljoner spelningar på Spotify blev misshandlad och rånad på sin Rolex-klocka.

Medverkade över länk

Strax före tolvslaget på nyårsafton greps en annan känd artist, misstänkt för stämpling till människorov. Även han är mycket uppmärksammad och har förekommit på många topplistor under året.

Sedan 1 december har artisten varit anhållen i sin frånvaro, misstänkt för stämpling till människorov. Men polisen har inte fått tag på honom – förrän på nyårsafton.

”Vi är i slutskedet av utredningen”, säger kammaråklagare Anna Stråth

Artisten och hans följe hade bokat ett helt våningsplan på ett hotell i centrala Stockholm för att fira in nyåret, enligt Aftonbladets uppgifter. Men vid 23-tiden blev han i stället gripen, efter att ha kontrollerats inne i city.

Enligt uppgifterna var det nära att artisten kom undan – då efterlysningen inte kommit till innerstads-patrullernas kännedom. Vid den första kontrollen släpptes han först iväg, men kunde senare hittas igen och gripas.

Risk för fortsatt brottslighet

På lördagen häktades artisten i Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov.

Enligt rätten finns risk att han avviker, undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen – samt återfaller i brottslighet.

Under förhandlingen medverkade artisten över länk, iklädd sportjacka och grön häktes-t-shirt. Han nekar till brott och tog sig för hakan när beskedet kom att han häktas.

Artisten har sedan tidigare kopplats till ett av Stockholms mest ökända kriminella gäng. Hans advokat Frida Wallin vill inte kommentera fallet eller om häktningen kommer att överklagas.

Adressen där kidnappningen ska ha planerats.

Ska ha planerats i studio

Kidnappningen ska bland annat ha planerats den 30 mars 2020 på en adress i centrala Stockholm, där en musikstudio ligger. Åklagaren säger att det rör sig om en lokal.

Rånet och människorovet ägde sedan rum 14–15 april i södra Stockholm, enligt tidigare handlingar från tingsrätten. Enligt uppgifter till Expressen ska den brottsmisstänkte artisten ha lurat den andre artisten till studion.

Betydande för utredningen har varit chattar från den krypterade tjänsten Encrochat, som fransk polis kunde knäcka tidigare i år.

Den kidnappade artisten har inte velat medverka i utredningen.

– Vi har bevisning från brottet från annat håll, men givetvis skulle vi vilja att målsäganden lämnar sina uppgifter, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Åtal kan bli i mars

Sedan tidigare sitter 11-12 personer häktade misstänkta för inblandning i kidnappningen, uppger åklagare. De flesta kopplas till Vårby-nätverket men även Dalen-nätverket och ett kriminellt nätverk i Västerort förekommer i utredningen.

– Bevisning har gett oss misstankar mot så här många personer, då är vi också tvungna att agera. Det är många olika brott mot olika personer, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Utöver kidnappningen ingår förberedelse till mord och en sprängning i utredningen. Det misstänks dock inte den häktade artisten för.

– Vi är i slutskedet av utredningen nu. Förhoppningsvis kommer beslut i åtalsfrågan kunna fattas i mars, säger Anna Stråth.