Nordkorea

Nordkoreas ”vapenmeny” avslöjad av dansk mullvad

Bryter mot FN-sanktionerna: ”De är desperata”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

En ny dokumentär visar hur Nordkorea säljer droger och militära vapen.

Ritningar av en underjordisk vapenfabrik i Uganda visades upp på Nordkoreas ambassad i Stockholm.

– Den här filmen är den värsta förnedringen av Kim Jong-un som vi någonsin sett, säger FN-experten Hugh Griffiths till BBC.

I nästan tio år har Ulrich Larsen, en kock från Köpenhamn, infiltrerat Nordkorea. Dokumentären av danske Mads Brügger publicerades i morse av SVT:s ”Dokument utifrån” och i flera andra länder.

Ulrich Larsen började med att gå med i den danska filialen av Nordkoreas internationella vänförening KFA. Larsen kom i kontakt med föreningens grundare Alejandro Cao de Benós, en spanjor med nära band till diktaturen.

I nästan tio år har danske Ulrich Larsen infiltrerat Nordkorea.

Efter att Ulrich Larsens dubbelspel avslöjats lever mullvaden på hemlig ort.

– Det är min hemlighet vad som händer med mig och min familj nu. Jag känner mig trygg och är satt i säkerhet. Nu längtar jag efter att se vilket mottagande dokumentären får, säger Ulrich Larsen till DN.

Ett möte ordnades med ”Mr. James”, en fejkad dansk affärsman.

”Behöver inte följa några regler”

Snart ombads ”mullvaden” att försöka hitta affärsmän som vill investera i Nordkorea. Vilket är olagligt i och med FN:s mycket stränga sanktioner mot diktaturen.

Ett möte ordnades med ”Mr. James”, en fejkad dansk affärsman.

– Vår fördel är att DPRK är världens enda land som inte behöver följa några regler från någon. Vad man gör i DPRK stannar i DPRK. Ingen kan röra dina konton eller tillgångar, inte ens Interpol, säger Alejandro Cao de Benós i mötet som spelas in i hemlighet.

Spanjoren uppgav att Nordkorea kan bygga och sälja ubåtsfabriker och stridsvagnsfabriker. Och erbjuder även läkemedelsprodukter som är förbjudna i alla andra länder – såsom metamfetamin.

I en källarrestaurang presenterades en prislista över tunga militära vapen som granater, stridsvagnar och scudrobotar.
Bilder från ”Dokument utifrån”.
Bilder från ”Dokument utifrån”.

Vapenmeny med scudrobotar

I januari 2017 åkte mullvaden Ulrich Larsen och den fejkade affärsmannen Mr. James till Pyongyang. I en källarrestaurang presenterades en prislista över tunga militära vapen som granater, stridsvagnar och scudrobotar.

– I mitt nuvarande jobb har jag inte sett en sådan lista förut. Jag har sett liknande i annat kontext, men ärligt talat är det överraskande att se att en sådan lista existerar, säger Pieter Wezeman, senior forskare vid  fredsforskningsinstitutet Sipri, till SVT Nyheter.

”Mr. James” kom överens med de nordkoreanska kontakterna om att bygga en fabrik i Uganda. Den skulle ligga på en ö i Victoriasjön, lokalbefolkningen skulle fördrivas, och från luften skulle det se ut som ett lyxhotell. Men under jorden skulle det ske tillverkning av vapen och metamfetamin.

Visade ritningar på ambassad i Stockholm

Historien har även svenska förgreningar. På Nordkoreas ambassad i Stockholm fick mullvaden Ulrich Larsen ritningar över den tänkta fabriken i Uganda.

– Håll det konfidentiellt. Om något händer vet ambassaden inget om det här, säger ambassadören i den dolda inspelningen.

Hugh Griffiths, som ledde FN:s expertpanel om Nordkorea mellan 2014 och 2019, säger att uppgifterna i dokumentären är ”mycket trovärdiga”, och överensstämmer med tidigare kända uppgifter.

– Det här visar att FN-sanktionerna fungerar. Nordkoreanerna är uppenbarligen desperata att sälja sina vapen, säger Hugh Griffiths till BBC.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

UD granskar uppgift om nordkoreansk vapenaffär

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkorea

Pyongyang

FN, Förenta nationerna